Учредиха Национална морска асоциация, която да подпомага образованието и бизнеса

Национална морска асоциация „Свети Николай Чудотворец“ бе учредена в Бургас. Сдружението с нестопанска цел обедини водещи личности в бранша, които са решени да запазят, надградят и предадат добрите традиции и практики в морското дело на следващите поколения. Целта на асоциациата е да обедини представителите на морските професии и бизнес и да създаде иновативна среда за образование. 

Председател на Учредителното събрание, к.д.п. Дойчин Дойчев, сподели, че заедно с представители на Община Бургас и ръководството на Морското училище са стигнали да извода, че не само образованието, но и морските традиции са разрушени.  „Критериите в световен мащаб са завишени. При посещението ни във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, флотилен адмирал Боян Медникаров ни каза: Защо не мислите за колеж в Бургас, в световен мащаб се търсят офицери“, допълни той.

Учредителното събрание на Национална морска асоциация „Свети Николай Чудотворец“ се проведе веднага, след като стана ясно, че Министерството на образованието и науката предава на Община Бургас Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“. Кметът Димитър Николов вече пое ангажимент усилията на Общината да бъдат насочени към това Морското училище да стане модерно и да предлага още по-качествено обучение.

Новоучредената морска асоциация ще осъществява своите функции по следните направления: традиции и история; морска култура и спортове, права на моряците и гражданството; образование, интеграция и личностна реализация; екология и устойчиво развитие; законодателство.

За председател на Управителния съвет бе избран контраадмирал Симеон Цеков, секретар-касиер е инж. Христина Жабова – директор на Морското училище, и членове – к.д.п. Стоян Пантов, к.д.п. Дойчин Дойчев, к.д.п. Даниел Канчев, адв. Рубен Николов, кап. Пламен Симеонов.