Богдана Карадочева открива Порт Прим Арт Фест 2019 с две премиери в „Адриана Будевска“

Днешният Драматичен театър стартира като театрален салон през далечната 1900 г.

 

Драматичен театър „Адриана Будевска“ е едно от най-ярките културни средища на Бургас. Аристократичната сграда на ул. „Цар Асен“ 28А събира артистичните среди от повече от век – и кани любопитната публика на разнообразни ценни постановки, филмови прожекции и други културни събития. В продължение на тази дълговечна традиция, тази година любимият на всички бургазлии и гости на града театър ще бъде любезен домакин на част от премиерите в афиша на третото издание на фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест 2019. Културният форум е с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас.

Официалното откриване на третото издание на Порт Прим Арт Фест ще се състои на 2 октомври (сряда) от 18:30 часа със сцена Драматичен театър „Адриана Будевска“. Събитието ще бъде със специалното участие на патрона на артфеста за 2019 г. – една от най-обичаните български певици Богдана Карадочева. Тя ще представи премиерно за Бургас своята автобиография „Богдана Карадочева и на 20, и на 30 х две“. Публиката ще има възможност да види за пръв път в морския град и филма „Париж на Богдана“, който певицата ще представи в компанията на неговия създател – журналистът и продуцент Георги Тошев. Входът за официалното откриване на ППАФ 2019 и двете премиерни събития е свободен, всички са добре дошли.

„Адриана Будевска“ ще бъде домакин и на още едно събитие от календара премиери на Порт Прим Арт Фест. Постановката „Трима мъже и една Маргарита“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, София ще бъде представена от 19:30 часа на 3 октомври (четвъртък). Автор и режисьор е Лиза Шопова. На сцената публиката ще види Христо Мутафчиев, Асен Мутафчиев, Петър Калчев и Маргарита Хлебарова. Пиесата е носител на награда „Алеко Константинов“ от третото издание на конкурса за сатирична комедия на Сатиричния театър.  Билети за бургаската премиера са налични на каса „Часовника“ на ъгъла на ул. „Александровска“ и „Богориди“.

След краткия поглед към две от събитията, които предстоят в „Адриана Будевска“, нека погледнем и назад, в миналото на бургаския театър. Историята сочи като първо театрално представление за Бургас постановката „Малакова“ на П. Р. Славейков от 1882 г. Единадесет години по-късно Михаил Балозев събира около себе си съмишленици, с които през 1884 г. поставят „Иванко“ от Васил Друмев. Изявата слага начало на първата постоянна театрална любителска трупа в града, а Балозев е провъзгласен за пръв уредник на бургаското театрално дело. Представленията артистите изнасят в училището, носещо името на майката на Цар Фердинанд – „Княгиня Клементина“ (днешното СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“). Освен уроци и театрални спектакли, в него се изнасяли и богослужения – тъй като църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ още не е била изградена. Театралната сцена привлича и подофицерите от Бургаския гарнизон. Те разработват и поставят „Стефан Караджа“ на Тодор Хаджистанчев и комедията „По неволя доктор“ на Молиер. От 1985 до 1911 г. за театралния живот на морския град се грижат военните от бургаския пехотен полк и новосформирани просветни дружества. Публиката възторжено очаква всяка нова театрална изява. Възниква нуждата от обособяването на постоянна театрална трупа, театрален салон и гримьорни за актьорите.

През 1900 г. по инициатива на тогавашния окръжен управител и председател на Постоянната комисия Владимир Селджобалиев, голямата заседателна зала в сградата на комисията е преустроена за нуждите на театралното дело в Бургас – в салон с масивна сцена с дълбочина от пет метра. През годините следват многобройни преустройства. Някогашния театрален салон се превръща в днешния Драматичен театър, на чиято сцена непрестанно гастролират бургаски и гостуващи театрални състави.  1912 г. покана да ръководи Бургаски градски театър получава актрисата и режисьор Роза Попова (род. Руска Мануилова). В първия ден на Великден е премиерата на „Призраци“ от Ибсен. Бургас вече има своята първа професионална театрална трупа. 

През годините на Балканската война и Първата световна война градът остава без професионален театър. Той се връща към живот през 1919 г. благодарение на местния театрал Трайко Андонов, който заедно със свои приятели и съмишленици поставя „Сватбата на Кречински“ на Сухово – Кобилин. Година по-късно властта преименува театъра в „Бургаски окръжен комунистически театър“, и в последствие в „Земеделски окръжен театър“, „Окръжен театър“. През 1927 г. театърът получава подкрепата на Съюза на българските артисти. Директори на институцията през годините са личности като Иван Андрейчин, Стефан Киров, Кръстьо Сарафов, Стефан Караламбов, Стефан Добрев, Иванка Касабова…

За пръв път морският град посреща на сцена иконичната актриса Адриана Будевска през юни 1914 г. със спектаклите „Дамата с камелиите“ и „Чест“ на Народния театър. През 1921 г. тя отново пленява публиката с ролите си на Мария („Иванко“), Рада („Под игото“), Костанда („Свекърва“)… Бургазлии са буквално зашеметени от таланта ѝ. Обичта на Бургас към Адриана Будевска намира своя най-висш израз по случай нейната 75-годишнина – от 12 декември 1953 г. Бургаския народен театър официално носи нейното име.

След 1956 г. бургаският театър преживява истински Ренесанс. Новоназначеният директор – режисьорът Вили Цанков, заедно с колегите си Леон Даниел, Методи Андонов и Юлия Огнянова работят вдъхновено и привличат в лоното на Мелпомена в морския град артистите Иван Кондов, Петър Слабаков, Ицхак Финци, Досю Досев, Стоян Гъдев, Росица Данаилова, Цветана Гълъбова, Виолета Бахчеванова… Поставят се редица изключителни спектакли, голяма част от които са дело на български драматурзи и са създадени специално за Бургаския театър.

Сътресенията на времето не подминават театъра на Бургас. Властта трансформира, преименува, налага, забранява. Изкуството обаче, намира своя път – и като плеяда кокичета напролет, отново и отново смело избуява и намира своята сцена и очакваща публика. През времето тази упоритост, инакомислие, държеливост и непрестанен стремеж към създаване на качествена театрална култура, короноват Бургас като най-театрален град на България. Качествените постановки привличали гости от редица други градове, които пристигали в Бургас по всяко време на годината – не само за лятното море, но за богатия театрален афиш. На бургаска сцена са творили и продължават да творят многобройни големи български актьори и режисьори. До днес морската публика има славата на изключително любопитна, пламенна, интелигентна, ценяща сценичното изкуство. Театралните салони на Бургас – независимо дали играе трупата на Бургаският театър или гостуващи артисти – са винаги пълни.

От 1998 г. до днес, директор на „Адриана Будевска” е режисьорът Борислав Чакринов. Той създава едни от най-запомнящите се спектакли – „Кралят умира” от Йонеско, „Смъртта на търговският пътник” от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, „Бащата” от Стриндберг, „Двамата веронци” и „Както ви харесва” на Шекспир, „Чичовци” по Иван Вазов, „Големанов” от Ст. Л. Костов, „Когато гръм удари” от П. К. Яворов и много други. През 1999 г. поставя началото на Международен театрален фестивал „На брега”, който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. Форматът води в морския град най-значимите спектакли от българския театрален афиш, наред с гостуващи чуждестранни театри от Париж, Букурещ, Москва, Санкт Петербург, Скопие… Настоящият състав на Бургаския театър включва великолепни актьори като Аглика Бояджиева, Асен Лозанов, Георги Стайков, Димитрина Тенева, Антоанета Кръстникова, Валери Еличов, Златко Ангелов, Зорница Константинова, Ива Папазова, Ива Трифонова, Иван Григоров, Юрий Ангелов и много други.

За своята 100-годишнина, на 26 септември 2012 г. Драматичен Театър „Адриана Будевска“ – Бургас получава най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“.