14 филма на Международния кино-литературен фестивал CineLibri в Бургас

Четиринадесет филма от интересната програма на международния кино-литературен фестивал CineLibri ще бъдат представени на бургаската публика в дните от 7 до 20 октомври. Сред тях блести „Офицер и шпионин“ на Роман Полански, чийто сюжет разказва историята на капитан Алфред Драйфус – френско-еврейски войник, погрешно обвинен в шпионаж в полза на германците през 90-те години на 19 век, така наречената „Афера Драйфус“. 

Не по-малко интригуващи са останалите заглавия в бургаската програма. Филмите ще бъдат излъчвани всяка вечер от 18.30 часа в експоцентър „Флора“. Билетите ще са с редовна цена 6 лева, 5 лева за учащи и пенсионери. Продажбата им ще стартира на 1 октомври в каса Часовника, а от 7 октомври нататък билет ще можете да закупите на място в експоцентър „Флора“ във всеки от дните с прожекция, след 17.00 часа.

Ето и програмата по дни:

7 октомври – „Изпепеляване“, в основата на чийто сюжет стои разказ на Харуки Мураками.

8 октомври – „Заличеното момче“ – филм, създаден по едноименната книга на Гарард Конли, в който участват Никол Кидман и Ръсел Кроу.

9 октомври – „Клер Дарлинг“ с Катрин Деньов и Киара Мастрояни.

10 октомври – шведският „Смъртта на един автор“ с Бен Кингсли в главната роля.

11 октомври – „Офицер и шпионин“.

12 октомври – биографичният „Казандзакис“, посветен на великолепния гръцки писател с Нобелова награда за литература.

13 октомври – „Аз, Леонардо“ – едно пътуване в ума на Леонардо да Винчи. 

14 октомври – „Загадката Анри Пик“ – сюжетът накратко: откриват в библиотека литературен шедьовър, подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан…

15 октомври – „Мъжът, който си играеше с огъня“ – документален филм за писателя Стиг Ларшон.

16 октомври – българският „Безкрайната градина“ на режисьора Галин Стоев.

17 октомври – „Снимка с Юки“, в който главната роля играе Руши Видинлиев.

18 октомври – „Тази, за която ме мислите“ с Жулиет Бинош.

19 октомври – българският „Да се изгубиш нарочно“ на влогъра Крис Захариев.

20 октомври – „5 е съвършеното число“ – италиански екшън, направен по комикс.

Общото между всички изброени филми е тяхната литературна основа. Именно връзката между кино и литература стои в основата на концепцията на фестивала CineLibri. Тази година той гостува в Бургас за първи път.

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура“, Национален фонд „Култура“, фонд „Култура“ на Община Варна и Община Бургас; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк. Всички партньори и съмишленици са обявени на официалната страница www.cinelibri.com.