Бургас ще бъде домакин на Световното първенство по свободно гмуркане

За първи път Бургас ще бъде домакин на Световно първенство по свободно гмуркане. Добрата за града новина бе обявена днес в официалния сайт на Световната организация по фрий дайвинг. Елитното състезание, което събира най-добрите в този спорт от цял свят, ще се проведе в края на юни 2020 г. в плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“. Номинацията на Бургас е достигнала до финалния кръг заедно с Южна Корея и Гърция, но крайният избор е в полза на България.

Кандидатурата на Бургас за домакинство е спечелила най-много гласове, заради добрата спортна инфраструктура и гостуването на престижни състезания в града през последните години. Световното първенство по фрий дайвинг ще включва 3 дисциплини – статична апнея, динамична апнея с плавници и динамична апнея без плавници. И трите дисциплини са изключително зрелищни и ще вдигнат сериозно адреналина на публиката, тъй като се изисква изключителен професионализъм, самоконтрол и концентрация.

Бургас има още един повод за гордост в този спорт, освен спечеленото домакинство на световното първенство. Състезателят на Клуб по подводен риболов „Черноморец“ – Валентин Люцканов, има национален рекорд в дисциплината статична апнея /5.33 мин./, който 20 години не беше подобрен.