История на бургаските пазари: Емблематичните бургаски хали

/Поредица/

Още през 1908 г. бургаската община търси удобно място в центъра на града за постройка на градски хали – покрит пазар, в който да се продават месо, риба, плодове, зеленчуци и др. хранителни продукти. На 11 ноември 1910 г. общинският съвет разглежда търгът с тайна конкуренция по отдаване на предприемач, който да изгради халите. Търгът печели Строително-индустриална кантора „Дело” на Иван Начев и сие от София. На 1 февруари 1911 г. е отчужден парцелът между улиците „Христо Ботев”, „Св.Св.Кирим и Методий” и „Васил Априлов”. В същата година се провежда втори търг и този път строителството на халите е възложено на предприемача Цоню Перев. През 1912 г. след проведен конкурс за проект на сградата, е одобрен този на арх. Торбов.

Строежът започва, но не се изпълнява в очакваните срокове. Строителната одисея се проточва повече от 10 години, без да приключи. Към 1922 г. доизграждането на халите е подновено с концесия, отново поета от предприемача Перев.

През 1925 г. са изготвени плановете за вътрешното разпределение нае халите по проект на арх. Георгиев. Съгласно него дюкяните са около 50, определена е ширината им.

Година по-късно, 14 години след началото, халите са построени. Официалното им откриване е на 3 август 1926 г. Бялата постройка напомня кораб, насочен на изток към морето, и ярко се откроява от къщите наоколо. Лентата е прерязана от кмета Георги Каназирски. Халите са отворени, гражданите се устремяват към щандовете и за няколко часа изкупуват всичко без остатък.

Откриването на халите е последвано от кметска заповед да се закрият всички рибарски, месарски и зарзаватчийски дюкяни на същия площад. За кратко време магазинът се изпълва с търговци.

Бургаските хали заемат място източно от днешния подлез пред Операта. Сградата е с площ 1230 км. с формата на равнобедрен триъгълник и с 4 входа. Централният вход е с широко полукръгло стълбище и с малка шестограмна куличка над него, ориентиран към ул. „Александровска”. Покривът е на 2 нива, като отстоянието между тях е заето от прозорци, които осигуряват обилна светлина. Магазинът отговаря на всички съвременни изисквания. В него има 29 магазина за месо, 6 за риба, 14 за зеленчук и 4 за бакалски стоки. Инсталирани са и големи хладилници.

Сградата на халите е смятана за емблематична и се помни от няколко поколения бургазлии като един от ярките символи на града. През 1974 г. е взето решение тя да бъде съборена. На нейно място е построен подлезът пред Държавна опера – Бургас.

/Следва/

В материала са използвани данни от публикацията на Владимир Анигностов, РИМ Бургас,  в  документалната книга „138 години пазари- Бургаски регион”