В Бургас показват полски забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО

Солната мина „Величка“, най-големият тухлен замък, Залата на столетието във Вроцлав са част от обектите, включени в експозицията

Фотоизложбата е предоставена от Полската туристическа организация и може да се види от днес по алеята на Културен център „Морско казино“

20 фото табла ще срещнат бургазлии с уникалните исторически и природни богатства на Полша. Страната се слави с четиринадесет от близо хилядата забележителности, включени в списъка на Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Полша се гордее с историческите централни квартали на Краков и Торун, както и със Стария град на Варшава. Столицата на Полша впечатлява експертите на ЮНЕСКО с извършените възстановителни работи без прецедент в историята на човечеството. Полша е привлекателна и със забележителните си природни обекти, градини и дървени църкви – свидетелства за изкуството на старите майстори-занаятчии и с религиозните си обекти, в които продължава да кипи живот. Свое място в Списъка има и зловещият паметник от миналото, споменът за което ни преследва и до днес – нацисткият концентрационен лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау (1940 – 1945 г.). Посетителите на експозицията ще се запознаят със солната мина „Величка“ недалеч от Краков, ще видят как изглежда най-големият тухлен замък на тевтонските рицари Малборк, Залата на столетието във Вроцлав – перла на модернистичната архитектура.

Изложбата може да се разгледа до 30 ноември, 2019 година. Инициативата се реализира от Полския културен институт с подкрепата на Община Бургас.