Несебър отбеляза Денят на християнското семейство

На 21 ноември православният свят отбелязва Деня на християнското семейство и младеж.

По традиция в несебърския храм „Св. Успение Богородично“ бе отслужена света литургия, посветена на празника.

На този ден православните вярващи отбелязват почитта си към дълговечните семейни християнски традиции и си припомнят основните библейски постулати, насочени към възпитание на младото поколение в ценностите на вярата. Семейството възпитава светоглед и е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и за християнските добродетели. То е това, което налага здравата система от нравствени правила, заложени във  християнската религия.

Традиционното семейното ходене на църква на тази дата символизира влизането на тригодишната Мария – майката Христова, в храма и напомня на родителите за дълга им към духовното израстване на децата.

Този ден напомня на родителите и учителите, че трябва да разкриват на  децата смисъла на благочестието, честността и милосърдието, които са основата на смисления и пълноценен живот.

Християнската вяра е фундамента на европейската цивилизация и нейните ценности все още определят историческото и културното развитие на голяма част от света.

Празникът в храм „Успение Богородично” бе организиран със съдействието на Община Несебър, църковното настоятелство, НЧ „Яна Лъскова – 1905“, Тракийско дружество – Несебър и БЧК- Несебър. В Деня на християнското семейство поучителните слова на отец Арсений в храма в Несебър изслушаха над 130 деца. Част от тях бяха доведени от своите родители, а други – от детските градини „Калина Малина“, „Яна Лъскова“, „Моряче“ бяха дошли организирано да почетат празника. Кратки стихове, посветени на святата дата, рецитира възпитаничката на Детска театрална студия към НЧ „Яна Лъскова – 1905“  Ана-Мария Петрова, ученичка от пети клас в СУ „Любен Каравелов“.

По повод празника децата от детските градини бяха подготвили програма от песни и стихчета.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.