Райна Рачева празнува 80-годишнина с изложба

Изложба, посветена на 80-годишнината на  именитата  художничка Райна Рачева, ще бъде подредена в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. Експозицията, в която са включени творбите на авторката като портретист,  отваря врати на 16 декември от 18.00 часа и ще насища пространството на галерията в продължение на 30 дни. Паралелно с нея рождения ден ще бъде отпразнуван с изложба  в галерия Ателие R. Тя ще бъде открита в 19 часа. И в двете изложби са включени както творби от ранния период на художничката, така и от последните години.

Райна Рачева е родена на 16.12.1939 г. в с. Баня, Благоевградско. През 1958 г. завършва средно образование в художествената гимназия в София. През 1964 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Декоративно-монументална живопис и мозайка“ в класа на проф. Г. Богданов.

От 1964 г. живее и работи в Бургас. Член е на СБХ от 1979 г.

Райна Рачева работи в областта на пейзажа, портрета и натюрморта.

Има 28 самостоятелни изложби в България, участия в национални и регионални изложби в България, представителни изложби на българското изкуство по света: Русия, Полша, Германия, Чехословакия, Украйна, Франция, Япония и др.

Нейни творби са собственост на: Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и много обществени и частни колекции в страната, и чужбина.

По-известни творби: „Детски портрет“ 1969 г., „Портрет на Дора“ 1971 г. – БХГ, „Момиче“ 1971 г. – собственост, „Ирина“ 1974 г. – частна колекция, „Плаж“ 1976 г. – БХГ, „Елеана“ 1981 г. – БХГ, „Милка Стоева“, „Дона“, „Кина“, „Виолета Масларова“; цикъл „Сухи цветя“, цикъл „Морски пейзажи“ и „Охридски цикъл“.

ДЕТСКА ШКОЛА ПО РИСУВАНЕ

Огромна част от художествения й опит е посветен на децата. През 1966 г. основава школа за рисуване към тогавашния пионерски дом в Бургас. През този период са създадени около 3000 детски живописни творби. Школата има 10 самостоятелни изложби в гр. Бургас, самостоятелна изложба в София, в Либерец – Чехословакия, Москва, Япония, други изложби в чужбина и участия в национални и международни конкурси за детски рисунки. Деца от Школата са носители на златни и бронзови медали от международна изложба в София по време на „ІХ световен фестивал на младежта и студентите“ през 1968 г., национални конкурси – „Аз съм българче“, „Учение и труд“ и др. В конкурса „Япония през погледа на детето“ – 1970 г., носител на І-ва награда е дете от школата, което е наградено с едномесечно пребиваване в Япония.

ШКОЛА ЗА ДЕТСКИ МОЗАЙКИ

През 1979 г. Райна Рачева създава Школата за детски мозайки в Бургас, която ръководи над 30 години. През този период са създадени стотици уникални детски творби. Школата е участвала във всички международни детски асамблеи „Знаме на мира“ и Национални детски изложения в София с експозиция и работни ателиета на място.

Детските мозайки на школата са представени в самостоятелни и общи изложби в Бургас, в София, в  „Панорама на българската култура“ в зала „Фестивална“; изложба в НДК –  август 1983 г. по време на Международния конгрес на ИНСЕА; септември 1983 г. – изложба в София по време на Международния конгрес на Асоциираните училища; 1984 г. на „VІ републикански преглед на самодейното изкуство“, школата е отличена със златен медал. Изложба през септември 1984 г. в НДК и Център „Знаме на мира“.

Изяви в чужбина: самостоятелна изложба на школата в Ротердам – Холандия – септември 1982 г.; изложба в Алжир – 1983 г.; изложба в Париж – май 1985 г. по време на съвещанието на ЮНЕСКО; изложба в гр. Трутнов – Чехословакия – септември 1987 г.; изложба в гр. Цукуба – Япония по време на международно ЕКСПО 1985 г.,  Изложба в Народното събрание – юли 1998 г. , изложба в хотел „Кемпински-Зографски“ по време на международната конференция „Жените през ХХІ век“ и изложба в музея „Земята и хората“, 2005 г. – юбилейна изложба „25 години школа за детски мозайки“ в Бургас в Градска художествена галерия „Петко Задгорски“.

През 2009 г. Райна Рачева и Школата за мозайки са поканени за участие в Международния фестивал на мозайката в Равена, Италия. Официалното откриване на фестивала е с бургаските детски мозайки, които пожънаха невероятен успех. Днес 30 мозайки на бургаски деца от Школата са в музея на мозайката в Равена, като световен принос в изкуството на мозайката.

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ

Райна Рачева е носител на следните отличия:

             І-ва награда и златен медал в областта на културата на Община Бургас;

             Орден „Кирил и Методий“ – І-ва степен;

             „Художник на годината’2005“ – Бургас;

             Почетен гражданин на град Бургас от 2007 г.

Цялата творческа дейност на Райна Рачева като художник и ръководител на детско творчество през годините е широко отразявана в медиите и намира отзвук в  енциклопедии, албуми и каталози за изкуство.

Публикации:

–             Книгата „Мозайка, батик, сувенири“ – автор съм на раздел „Мозайки“ – 1987 г.;

–             Енциклопедия на изобразителните изкуства в България;

–             Кой кой е в българската култура;

–             Кой кой е в елита на Бургас и региона – 1996/97 г.;

–             Art and Ecology 50 Bulgarian Artists;

–             200 TABLEAUX BULGARES principalement de I’Ecole de BOURGAS.

–             Списание „Изкуство“;

–             в-к „Черноморски фронт“;

–             в-к „Пулс“;

–             Алманах „Море“;

–             Издадени са два албума с детски мозайки: „Мозайки на бургаските деца“ – 1982 г. и „Най-слънчевите детски мозайки“ – 2005