Бургас се докосва до световете на Пейо Яворов

Със знаменателна вечер Регионалната библиотека отбелязва 142 години от рождението на поета

142 години от рождението на Пейо Яворов ще отбележи Регионалната библиотека в Бургас, чиито патрон е големият български поет. Събитието ще се състои на 13 януари, понеделник, от 17 часа в залата на ул. „Булаир” № 10.

Специален гост на знаменателната вечер ще бъде Катя Зографова от Националния литературен музей. Писателката е своеобразна кръстница  на библиотеката– духовен наставник, допринасящ за развитието на библиотеката като център за интелектуална, културна и творческа дейност. Гостуването й ще бъде и бургаска премиера на книгата „Световете на Яворов”, излязла от печат миналата година. В нея Катя Зографова представя световете на големия български поет Пейо Яворов: неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки… Бездните на трагическата му душа са разкрити в сложната им взаимосвързаност с жените в интимния му живот: неосъществената голяма любов с Дора Габе, потулената история с Весела Монева-Олзомер, епичната любовна война с Лора, истинната роля на Дора Конова според неразлистените й мемоари, значимостта наа „Яворовата Мина“ в литературата, драматургията, мемоаристиката и ритуалната памет на българите…

Книгата представя и професионалните находки на авторката. В ролята на литературен детектив тя разследва потулени архиви и приятелства, интригуващия Яворов фотоалбум, разчита знака на Смъртта в черната маска над леглото в последния дом на Вапцаров.
Книгата е изящно и богато илюстрирана със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за пръв път.

Както самата тя споделя, Пейо Яворов е нейният пръв личен литературен култ, „духовното съкровение“ на детството ù, когато уредничка на музея в Чирпан е сестрата на майка ù…

В събитието ще се включат и възпитаници на Търговската гимназия в Бургас, под ръководството на преподавателите Нели Захариева и Любов Джунгурова.

Тази годината посрещаме рождението на поета в условията на голям обществен интерес към откритите до скоро неизвестни негови стихотворения от периода, когато е бил кмет на гр.Неврокоп през 1912 г. Няколко експерти вече са потвърдили тяхната автентичност. Досега се смяташе, че Яворов е престанал да пише поезия след смъртта на Мина през 1910 г.