Литературна вечер на Слави Томов акцентира върху постмодерното мислене

Постмодерното мислене ще бъде акцент на литературна вечер, която подготвя популярният бургаски радиожурналист и писател Слави Томов. Тя ще се състои на 30 януари от 17.30 часа в КЦ „Морско казино”.

Събитието ще събере ценители на литературата и любознателни хора, пред които Слави Томов ще представи легендарни постмодерни романи, философски и социологически теории и техните автори.  Идеята на инициатора е пред един по-широк публичен формат да говори по въпроси, чиито отговори има смисъл да бъдат потърсени от съвременна гледна точка.

Например: сбъднаха ли се апокалиптичните прогнози на постмодерните мислители, че краят на книгата вече е дошъл или че навикът от линейното ни традиционно изразяване няма да се дискредитира един ден?

Повече от 40 години Лиотар писа книги с откровения песимизъм,че наближава векът, в който книги вече няма да има (заместени от друг тип съобщения, доставяни от други технологии) – казва Антоанета Колева-преводач и философ и директор на Издателска къща „КХ – Критика и хуманизъм”.

Събитието в Бургас ще постави акцент върху важни литературни идиоми, които все още чакат своето тълкуване, преразглеждане, както и нови прочити. Част от заглавията, които ще бъдат на  фокус в литературната вечер, са отчасти познати на българския читател. Другата – непозната част има за цел да попълни не толкова празнините при разбирането на подобни диспозитиви, колкото да провокира интерес към читателите, изкушени от постмодерния начин на изразяване и изказ.

Уилям Бъроуз, важна фигура в т.н. бийтпоколение ще бъде в светлината на интелектуалния прожектор,  заедно с Джоузеф Хелър, Хулио Кортасар, Кърт Вонегът, Владимир Набоков, Дж. Г. Балард, Хънтър Томпсън, Жорж Перек, Итало Калвино, Джон Фаулз, Умберто Еко, Харуки Мураками, Пол Остър, Орхан Памук, Жак Дерида, Мирча Картареску, Фредерик Бегбеде, Виктор Пелевин, Амели Нотомб,  Златомир Златанов и други – общо 38 значими писатели.

Как ги е подбрал Слави Томов, за да илюстрира темата на беседата „Постмодерното мислене”, върху кои техни произведения се е концентрирал и защо – ще стане ясно на 30 януари. Входът е свободен, както за изкушени от литературата, така и за любопитни, които може би след срещата с Томов ще потърсят книги на дискутираните  автори.