Осигуряват защитни маски на всички общопрактикуващи лекари

Общо 8000 защитни маски ще бъдат осигурени за всички общопрактикуващи лекари в страната, съобщи Томислав Дончев на извънреден брифинг. Вече има създаден логистичен център, който да управлява доставките на средства и материали.

От днес към Кризисния щаб за борба с коронавируса се присъединяват и учени от БАН.

„Към щаба има прикрепен екип от учени от БАН, които ще ни помагат не само да снабдяваме в реално време с данни за разпространението на коронавируса, но и да правим прогнози“, каза вицепреиерът. Генерал-майор Венцислав Мутафчийски добави: „Смятаме, че това е изключително ценно попълнение към щаба. Създаването на математически модели биха ни дали много ценна информация, с която да вземем редица решения, като пренасочване на ресурси“.

„От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса“, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. „Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“, допълни още той.