Борисов: Мерките ни срещу коронавируса са съобразени с народопсихологията

Премиерът Бойко Борисов бе изслушан днес в парламента относно актуалната обстановка в страната, свързана с коронавируса. В началото на заседанието той направи изказване, в което даде положителна оценка на предприетите у нас мерки за ограничаване на заразата.

„Към днешна дата имаме 1387 заразени, от които 58 починали и 222 излекувани. България е на първо място по нисък брой заразени лица на 100 хил. население и на трето място по починали на 100 хил. Това е индикатор, колко навременни са били мерките. Ние първи се организирахме, имахме всичко необходимо, но никой не можеше да предвиди мащаба на пандемията, затова бързо реорганизирахме индустрията и започнахме сами да си произвеждаме предпазните средства. Мерките ни изцяло са съобразени с препоръките на СЗО.”, заяви Борисов.

„Понеже са навременни и точни мерките и съобразени с народопсихологията, на практика имаме най-либералните мерки в Европа. При нас не е спирано нито движението на хората, нито магазините, нито строителството. Няма държава особено в региона, която да няма вечерен час и не пускат хората да излизат от вкъщи. Ние бяхме единствените, които не затворихме църкви и манастири“, припомни премиерът. Той не се ангажира с мнение кога ще може да бъде отменено извънредното положение.