БСУ предлага съвместяващ вариант на обучение за студентите в чужбина

Във връзка с наложеното извънредно положение и многобройни запитвания на родители и студенти в чужбина Бургаският свободен университет предлага отличен съвместяващ вариант на обучение. Така, докато премине кризата, българските студенти, обучаващи се сега в чужбина, ще  бъдат при семействата си в България и ще се чувстват по-сигурни и по-спокойни.

Всички настоящи български студенти в чуждестранни висши училища могат  да подадат документи за признаване на периоди на обучение в чужбина и да започнат в този период своето обучение в БСУ. След записването си в БСУ студентите могат да продължат обучението си в чужбина без да прекъсват студентските си права в чуждестранното ВУ, като придобитите образователни кредити за положени изпити по конкретна дисциплина по европейската система за трансфер (ECTS), които отговарят на учебните планове по съответните специалности, ще им бъдат валидирани от БСУ. Университетът ще гарантира запазването на студентските им права и след завръщането в чуждестранните висши училища и ще признава в максимална степен придобитите от тях образователни кредити в чужбина. Така студентите ще могат да получат и диплома от Бургаския свободен университет.
Признаването на периоди на обучение в чужбина се установява с попълване на формуляр, съпроводен от академична справка, и е съгласно Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища. Информация може да получите на e-mail bfu@bfu.bg
Възможността е валидна за студенти в чуждестранни висши училища по същите или близки специалности в професионалните направления на БСУ, с които може да се запознаете тук https://www.bfu.bg/bg/priem-bakalavarski-programi
За бъдещите студенти, които изберат да довършат курса си на обучение само в Бургаския свободен университет, се предоставя възможност за стипендия по програма Еразъм+ в рамките на семестър във висше училище от ЕС, партньор на БСУ. Настоящият списък на партньорите може да намерите на https://www.bfu.bg/bg/mezhdunarodna-deynost/dogovori-po-programa-erazam .
 Студентите, записали се в редовна форма на обучение и показали най-висок успех, ще могат да разчитат и на стипендии по новата общинска програма  „Успешни студенти“, както и за участие в практики по проект „Студентски практики – фаза 2“ на ОП “НОИР“.