В МБАЛ “Бургасмед“ ще правят бързи тестове за COVID-19

МБАЛ „Бургасмед“ предоставя възможност на гражданите от град Бургас за пробовземане за диагностика на наличие на COVID-19 чрез PCR и бързи тестове. 

Пробовземането за изследване чрез PCR метод ще се извършва всеки вторник и петък от 8:30 до 11:30ч. в специално обособен за целта кабинет. За да се избегне едновременното струпване на пациенти на едно място, пробовземанията ще се извършват  след предварително запазен час. Записването ще се осъществява на тел. 0892 22 2573  всеки понеделник, сряда и четвъртък от 8:30 до 12:00 ч.

Обработката на пробите за изследване чрез PCR метод ще се извършва във водещите лаборатории на лечебните заведения част от групата на „Булфарма“ – УМБАЛ „Софиямед“ в град София и УМБАЛ „Пълмед“ в град Пловдив.

PCR методиката за откриването на новия коронавирус представлява директен тест за откриване на част от генома (РНК) на вируса и към момента е приет за „златен стандарт“ в лабораторната диагностика на този патоген. 

Изследване чрез бързи тестове за наличие на  антитела – IgG и Ig M гражданите на Бургас ще могат да осъществяват всеки работен ден от 8:30-12:30ч. в Клинична лаборатория на МБАЛ „Бургасмед“, отново с предварително записване на тел.0892 22 2518.

Този вид тестове за наличие на кононавирус са лесни за изпълнение-взима се 1 капка кръв от пръста и резултатът е готов до 15мин. При положителен резултат задължително се провежда изследване по PCR метод.

Пробовземането и за двата вида тестване ще се осъществява от обучен екип, разполагащ със защитно облекло, маски и всички останали предпазни средства.      

В медицински комплекс „Бургасмед“ е създадена организация и гарантираме пред нашите пациенти, че могат да получат резултати до 48ч., в зависимост от натовареността на лабораториите в София и Пловдив. При необходимост часовете за пробовзимане, ще бъдат увеличени.