Галерия „Ети” призовава „Оцвети Бургас. Подари надежда“

Бургаската галерия „Ети” показва, че и при затворени врати изкуството има силата да провокира. Собствениците на сгушената в сърцето на Бургас галерия отправят апел към бургазлии „Оцвети Бургас. Подари надежда“.  Днес галерията осъмна с прозорци облепени с цветни, вдъхновяващи и смели дъги, символ на вярата, че след дъжда винаги изгрява слънце.

Призивът на „Ети“ е да рисуваме,  а прозорците на домовете ни, на институциите, на магазините да се превърнат в своеобразна галерия на надеждата. Да направим града си по-цветен и така да върнем духа му. Защото цветът на Бургас – сме ние хората. Да напомним на себе си и на останалите, че сме тук и ни има. Защото зад всеки прозорец се крие една човешка съдба, а на всеки прозорец може да грее една семейна дъга.

Инициативата да се рисуват дъги като символ на надеждата и новото начало се реализират в редица страни като Италия, Англия, Испания, САЩ. България също е застигната от вълната и множество рисунки са публикувани в социалните мрежи.

При „Ети” идеята идва от над 2300 километра разстояние под формата на видеоклип. На него 6-месечната внучка на галеристката заедно със своята майка   рисуват пъстроцветна дъга. Това е първият допир на 6-месечната Вики до изкуството, а рисунката й е първата, която „Ети” залепя на стъклата в галерията. Със свои картини в това начинание се включва и майката на Виктория – Симона Енчева, известна в България и чужбина със своите „Малки принцове”.

 Като хора посветили целия си професионален път на красивото Светлана и Енчо Тодорови прегръщат идеята и призовават тя да излезе от виртуалното пространство. На апела им за рисунки, с които да се облепят прозорците на арт простраството, откликват редица бургаски художници. За една вечер свои рисунки на пъстри и цветни дъги изпращат художничката Ангелина Недин и дъщеря й Дона, гълъб на фона на дъга изпращат Станислав Вардев и дъщеря му Лея. Анна Михайлова и дъщеря й Марина също подкрепят каузата на „Ети”. В инициативата се включват и Петър Деновски, Светлана Кертева, Татяна Докова, както и много от приятелите на галеристите. И макар вратите й да са временно затворени за посетители, красотата и цветът, от които така се нуждаем внасят настроение дори отдалеч. Да не позволим Бургас да изгуби своя цвят когато ги няма хората с цветните си дрехи, коси, чанти, шалове, шапки, усмивки, емоции. 

„Най-красивата дъга е тази, която сме рисували със семейството си, в дома си, сред бои, четки, смях, глъч. Тази дъга запечатва спомени на щастие, споделени мигове с най-ценните за нас хора. Сега е време да притихнем, да се вгледаме в себе си, да извадим доброто и красивото, да подарим красота на непознат. Ако дори една от рисунките на прозорците има силата да накара някой да се усмихне това ще е подарък за този някой…да се заразим с усмивки и добро настроение“- споделят Светлана и Енчо. И допълват, че всеки, който припознае идеята може  да сподели снимка на своя цветен прозорец на страницата на галерията във Фейсбук:„Art Gallery ETI” https://www.facebook.com/401504643251727/posts/2850908781644622/?sfnsn=mo.

Областна администрация е първата институция, която е прегърнала идеята да се включи. В администрацията работят много млади хора с малки деца, които с удоволствие биха участвали със семейните си дъги в инициативата. Апелът вече е стигнал и до болници в града, а надяваме се чрез вас и до хилядите бургаски семейства.