Затягат контрола в домовете за стари хора и приюта за бездомни в Бургас

РЗИ започва изследване на персонала и живеещите във всички старчески домове на територията на Бургаска област, както и в центровете за настаняване от семеен тип, съобщават от Общинския кризисен щаб.

По решение на щаба още повече се затяга контрола по отношение на достъп и дезинфекционни мерки в Дома за възрастни хора „Цвета и Анка Върбанови“, както и в приюта за бездомни.

Изпратено е писмо до Министерството на здравеопазването със запитване за подновяване на рехабилитацията на деца с увреждания в Дома за медико-социални грижи „Вяра, Надежда и Любов“ и Дневен център за деца с увреждания / на Чадъра/.

70 проби на рискови групи са взети от рискови групи в Бургас, като тестовете отново се поемат от дарителската сметка на Община Бургас, съобщават от Общинския щаб. Изследваните 5 пациенти от софийска болница са с отрицателни проби, както и двамата бургазлии от самолета Амстердам-София. Всички те са под задължителна карантина.

Настанените в Инфекциозно отделение на  УМБАЛ  са в  добро общо състояние. Един от тях все още е на терапия с кислород, но с по-малка интензивност, в сравнение с предходните дни. Взетите вчера две проби на други двама пациенти от настанените са били положителни и няма да бъдат изписани. 528 са поставените под карантина в областта, 243 са за Бургас. Двама са предадени на Районна  прокуратура за нарушаване на задължителната карантина.

От понеделник 220 потребители ще получават топъл обяд.

От днес се извършва пълна дезинфекция на пунктовете на Детска-млечна кухня, където от понеделник родителите могат да получават храна за децата си.  Продължава дезинфекцията на спирки, подлези и пешеходни пространства с нов препарат, който осигурява много по трайна и устойчива защита. С него ще бъдат обработени и всички детски и спортни площадки.

70 служители на  Община Бургас и доброволци дежурят по парковете в Бургас и при установени драстични нарушения сигнализират органите на МВР.