Няма да се раздават върби за Цветница, Благодатният огън няма да бъде пренесен от Йерусалимбъде пренесен от

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

„Българската национална телевизия ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, за да може да се гледат литургиите и имам уверението на владиците, че техните помощници ще помагат на полицаите за създаването на ред при предстоящите служби“, това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, след като се срещна в Синодалната палата с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод, предаде БТА.

„Свещениците заедно с полицията ще направят план за всяка църква, за да се гарантира сигурността на вярващите“, уточни премиерът. Той заяви, че за предстоящите богослужения всички трябва да носят защитни маски и да се почистват храмовете.