Правителството откри институти в структурата на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас

Министерският съвет откри нов научен институ към Университета „Проф. д- р Асен Златаров“ – Бургас. Предложението за откриване на звеното е на ректора и е въз основа на решения на Академичния съвет на висшито училище.

В научноизследователския институт в Бургас ще се извършват фундаментални и приложни изследвания в приоритетни за държавата области на науката. Центърът ще обединява дейността на изследователските екипи и научните лаборатории на университета. В него ще се разработват проекти от национални и международни научни програми, ще се организират конкурси за участие в проекти, финансирани от специално учреден от висшето училище фонд за научни изследвания; ще се провеждат научни форуми, ще се изгражда нова научна инфраструктура, ще се участва в международни изследователски мрежи. В звеното ще функционира и дигитален център. Основната му цел ще е подобряване на екосистемата на виртуална реалност в рамките на обмена на знания за България и Балканите.

В партньорство с местни компании от агроиндустрията, автомобилостроенето, въздухоплаването и други сектори ще се подпомогне инициативата им за цифровизация. Освен това ще се създават и популяризират иновативни програми за обучение в различни професионални области.