1 юли – оптимистична дата за начало на летния сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова призова българите да почиват в България това лято

Летният сезон тази година да започне на 1 юли очакват европейските министри на туризма,  обяви на брифинг днес министър Николина Ангелкова. 20% от средствата, отпускани от ЕК по възстановителния план за ЕС да са целево насочени за туризма, са предложили ресорните министри на страните-членки. Страната ни е поискала единни правила за отваряне на границите на държавите, както и единен протокол за работещите в туризма и техните клиенти. Поискани са и по-гъвкави режими за издаването на туристически визи за трети страни.

Министър Ангелкова е предложила създаването на Европейски компенсационен фонд при пътувания, който да може да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите от една страна, а от друга да гарантира защитата на потребителите. Предложението й е било подкрепено от  колегите й в Гърция, Италия, Испания, Франция, Полша, Малта, Кипър, Румъния. Според нея е особено важно е в настоящия момент да се обединят усилията на правителство, местни власти и най-вече бизнеса, за да може да се отстояват интересите на България не само в Европейския съюз, но и с оглед максимално бързо възстановяване след тази безпрецедентна криза. Предстои и предложението за обособяване на зони за безплатни чадъри и шезлонги да бъде обсъдено с Асоциацията на концесионерите.

„Смятам, че сега е момента да помогнем на нашата страна, като изберем България това лято за своята, макар и късна почивка, като покажем с общи усилия какви са прекрасните места в нашата страна и я преоткрием и заедно помогнем да се възстанови, макар и с малки стъпки, но с устойчива перспектива нашия сектор“, каза Министър Ангелкова. Тя съобщи, че е разработена кризисна програма за реклама, насочена към вътрешния пазар.

На второ място са нашите съседни страни. „Едва ли толкова бързо ще се възстанови авиацията и редовните полети, за да може да разчитаме на други дестинации“, посочи Ангелкова, отбелязвайки достъпността на съседките ни. На трето място е европейският пазар, като се води непрекъснат диалог  с големите туроператори, с които е работено до момента.

Вече има отправено предложение до МВнР за облекчаване на туристическите визи за гражданите на Русия и Турция, съобщи Ангелкова.