Представят книгата „Писмо към България от младите българи по света“

Любов. Надежда. Носталгия. Сбогуване. Обвинение. Всички тези чувства се усещат в новата книга – сборник „ Писмо към България от младите българи по света“. Фондация „Шанс за децата и природата на България“ събира в книгата най-искрените и вълнуващи творби на 28 талантливи млади автори, живеещи зад граница. Те са участници в VI-тия  литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ на тема „Моето писмо към България“.

Книгата сборник “Писмо към България от младите българи по света” е втора от поредицата за „гласa“, мислите и чувствата на децата към родината ни. Тя представлява своеобразно огледало на чувствата и нагласите на живеещите извън страната ни младежи и е една интересна и важна съпоставка на първата книга “Моето писмо към България”, публикувана миналата година с творбите на младите българи, живеещи в родината.

„Разказите и есетата на децата дълбоко ни трогнаха и ни донесоха надежда за бъдещето на България. Творбите на всички участници са изключително ярки и силни и напълно заслужиха мястото си в книгата.“, споделя Лилиана Славова, Председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“

„Този проект беше интересен, защото отразява настроенията на младите извън граница. Палитрата е богата – в едната крайност младите се сбогуват със страната си, сякаш завинаги. А останалата част обещава, че ще направят всичко възможно да се завърнат, когато могат“, обобщава известния български писател Радослав Гизгинджиев, който за втора поредна година бе и председател на престижния конкурс.

Прекрасната корица отново е дело на талантливите бургаски художнички Елена Мазнева и Ростислава Начева, възпитанички на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти. Дали постоянното пребиваване зад граница е пречупило призмата на техния мироглед към свидната родина? Дали е скъсана нишката на младите с България? Своите отговори на тези и още много въпроси читателите ще открият в прекрасните творби на младите автори. Сборникът с разкази и есета на литературните таланти може да бъде вече закупен онлайн на biblio.bg или в книжарниците в страната.