Приказницата Кина Къдрева се пресели в по-добрия свят

Малко преди да навърши 89 години си отиде писателката Кина Къдрева. През последните години тя живееше в Царево, където днес ще я изпратят  в последния й път.

Кина Къдрева е родена в Бургас на 27 септември 1931 година.   Произхожда от стари фамилии с отношение към духовния и обществен живот. По майчина линия е от фамилията на императрица Екатерина І. Прадядото на Кина Къдрева е племенник на Екатерина І – полиглотът Ян Якобсон, преименуван от българите на Иван Казаков  –  един от освободителите на България и един от основателите на Българската социалдемократическа партия.Завършва СУ „Св. Климент Охридски”.  Дълги години работи в БНТ, където е редактор и автор на детски предавания, програми и спектакли. Нейно е и емблематичното предаване „Лека нощ, деца”.

Популярна като детска писателка, Кина Къдрева  е автор на поредица от книги със съвременни приказки, за които през 2011 г. получава Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детската литература. Пише и научно-популярни, есеистични и научни книги.

Автор е на академичните издания „Децата и ние или изкуството да си родител” (изд.”Марин Дринов, 2006 г.),”Вълшебната призма” – за реалното, приказното, фантастичното, вълшебното, детската литература и детето през 21 век (изд. „Марин Дринов”, 2011 г.), „За феномена художествено слово” – за свръх същността на словото и на художествената литература и творчество. (изд „Марин Дринов”, 2012 г.), „За азбуката, или големият български ход“ (2010),  на книгата „Отвъд мита за писателите” (изд. „Балтика”, 2009 г.), на афористичната книга „Змей под пухена възглавница”(изд. „Земя-93”, 1997 г.)

Романите й „Литургия за усмивка” и „Тъмното” излизат през 2000 г. в издателство ”Захари Стоянов”, а през 2007 г. издателство „АБ” дава живот на стихосбирката й „Омагьосания кръг”. През 2013 година излиза любопитната книга ”Когато царево беше Василико”.  

Кина Къдрева остава вярна на любовта си към децата и в последните години продължава да пише и публикува съвременни приказки.

Най-новата й книга – „Ребусът Св.св. Кирил и Методий” (изд. „СЛОВО ВТ”, 2015 г.) поставя и изяснява неизследвани страни на делото на светите братя и на българския принос в европейската култура.

Кина Къдрева е носител на най-голямата награда за приказки – „Андерсенов диплом“, присъден й от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО (IBBY), и името й е вписано в Почетния списък на най-добрите автори на детски и младежки книги на планетата. По нейни приказки в Хамбург бе създадена система за развитие на творческото мислене и обучението по литература, влязла в училищата на Германия, където приказки на авторката се използват и за арт лечение.

За принос в детската литература Кина Къдрева  получава Националната награда „Константин Константинов“. Носител е и на наградата „Златен век“ – копие на печата на цар Симеон и грамота за заслуги към българската култура, присъдени от Министерството на културата, както и на почетна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество.

„Всички деца порастват, а приказките им помагат да растат. Ние – писателите приказници, показваме на децата вълшебното и чудното, доброто и лошото, смешното, забавното и мъдрото и така с приказките децата започват да виждат приказките около себе си, защото светът е пълен с приказки, да ги разбират и сами да създават приказката на живота”, споделя Кина Къдрева.

Припомняме думите й, отправени към нас – българите чрез интервю в Blitz.bg:

„Да се държим за корените си и да следваме примера и завета на св. св. Кирил и Методий и цар Борис І – Покръстител. Когато българското мъдро слово стане държавна политика – политика на отрезвяването, мъдростта, единението и извисяването на народа в една държава на духа, превърнат в дело, се отварят дверите на златния век. Новият златен век е постижим за България!”

Поклон пред светлата и памет!