Увеличават с 10 % приема в шест бургаски професионални гимназии

След среща с притеснени родители кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев. Вследствие на него бе изпратено официално писмо от Бургас, въз основа на което се разрешава приемът на осмокласници за учебната 2020/2021 г. да бъде увеличен с 10 % в 6 тукашни професионални гимназии.

Причината е тази, че голям брой завършили седмокласници от Бургас за момент останаха некласирани в собствения си град. От една страна това е заради неправилно подредени при кандидатстването предпочитания. Но всъщност големият „проблем“ са препълнените училища в Бургас. За разлика от други градове, тук не се затварят училища. Напротив, строят се нови, които също вече са пълни. Пълни са и всички нови паралелки, които Община Бургас, РУО и МОН разкриха в Автото, Механото, Електрото, Компютърната гимназия, Морското училище. Голяма част от новите ученици са от други градове. Те идват тук, привлечени от качественото образование и материална база, в които се инвестира последователно вече цяло десетилетие.

Но всичко това доведе до феномена тази година за малко да не останат места за десетки бургаски деца, изкарали на изпитите оценки много добър и добър. Този проблем вече е разрешен и кметът Димитър Николов благодари за компетентната и справедлива намеса на министър Красимир Вълчев.  

Нека родителите на неприетите ученици знаят, че ще могат да се възползват от увеличения с 10 % прием в 35 паралелки в следните училища:

– Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации;

– Професионална търговска гимназия;

– Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“;

– Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника;

– Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“;

– Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

Община Бургас остава фокусирана върху образованието като един от своите главни приоритети. Защото всеки лев, инвестиран днес в детската градина – училището – университета, ще се изплати стократно утре.

В момента се подготвят техническите проекти за разширяване сградния фонд на 4 бургаски училища.

 

Ето и текста на официалното писма от кмета Димитър Николов:

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

 

През последните години Община Бургас реализира значителен брой успешни проекти в областта на средното образование, като се използваха всички възможности да се осигурят финансови средства за строеж и обновяване на професионални училища. Преди две години Община Бургас откри най-модерното иновативно технологично училище в страната – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Друг мащабен инфраструктурен проект в областта на средното образование бе Проект „Подобряване качеството на професионалното образование, чрез модернизиране на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в Бургас“, по процедура BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа за професионалните училища в Република България“, благодарение на който бе извършена реконструкция и доставка на оборудване на шест обекта от образователната инфраструктура в Община Бургас – Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Професионална търговска гимназия, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и Професионална гимназия по транспорт.

Почти всички професионални гимназии в града ни са общински. Благодарение на вложените в последните години инвестиции в професионалното образование в Бургас, професионалните гимназии в града се превърнаха в по-модерни, предпочитани и привлекателни за учениците. Обновената материално-техническа база е важна предпоставка за по-добри резултати в процеса на обучение и оказва голямо влияние върху избора на училище, в резултат на което изключително много се е увеличил  броят на учениците от други области на страната, както и от други градове от областта, които избират Бургас, за да завършат тук средното си образование.

Вследствие на изброените фактори, след първите два етапа на класиране за прием в VIII клас, е налице много голям брой бургаски деца, които не са класирани в нито едно училище. Това означава, че в рамките на града ще има недостиг на места в средните училища. Свободни места ще има в други градове от областта, но за учениците, които живеят в град Бургас, шансовете за класиране в гимназия след VII клас значително намаляват. Броят на неприетите ученици след второ класиране е над 200.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

 

Обръщам се към Вас с молба да разрешите, съгласно чл. 3, ал. 4 (ал. 6) на действащата към момента Наредба № 7 от 29.12.2000 г. на МОН за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена, увеличаване с десет на сто над норматива на броя на учениците в VIII клас в професионалните гимназии в Бургас.

Уважаеми г-н Министър, убеден съм, че ще се съгласите с изложените аргументи и разчитам на Вашето съдействие за увеличаване на приема след VII клас в община Бургас.

 

С уважение,

 

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС