Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли

Извънредната епидемична обстановка се продължава до края на юли, стана ясно на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб и Здравното министерство след среща с министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.  
„Решихме и да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки и ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола, както и ако е необходимо, да въвеждат нови мерки в съответния регион. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия“, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Ще продължи изготвянето на анализи за лицата, носители на вируса, на заразените, които са в болници, настанените в интензивни структури, лицата под домашна карантина, разпространението на коронавируса и др.

Предстои издаването на заповед за подробно изясняване на носенето на защитни маски, допълни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.  „Когато става дума за професионална изява, събитие, на което човек презентира, говорител е, дава пресконференция, говорител в телевизия, по това време, докато изпълнява задълженията си, може да е без маска“, уточни Кунчев.

Днес или утре ще бъде издадена и заповед за гражданите, които ще могат да влизат в България, както и за тези, които ще бъдат под 14-дневна карантина.

Добрата новина, съобщена днес е, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса.  През май е започнало изпитване с лекарство, екипът е български, набрани са 30 пациенти. Клиничното изпитване са прави в 9 болници. Към края на месеца се очакват първични резултати, обяви  директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов