Израелски туристи най-после идват у нас

Здравното министерство на Израел ще публикува днес списъка на т.н. „зелени страни”, за които се разрешава пътуване, съобщават израелските медии.

Министерството на здравеопазването на Израел ще обяви страните с ниски нива на инфекция Covid-19, за които пътуванията в чужбина ще бъдат разрешени, без изискване за 14-дневна самоизолация при връщане. Според информацията, в списъка ще има 11 държави, сред които се смята, че попадат Гърция, България и Хърватия.

След оповестяване на списъка се очаква да бъдат възобновени и полетите до „зелените” страни. Предполага се това да стане още следващата седмица.

Предвид динамичната обстановка, списъкът на „зелените“ страни ще се актуализира на всеки две седмици, уточняват от израелското министерство на здравеопазването.

Израелският KAN Channel 11 съобщава, че министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас ще посети Израел утре и че ще бъде обявено споразумение за израелците да посещават  някои от по-малките острови на Гърция. Израелските туристи ще бъдат подложени на тест Covid-19 при влизане в Гърция и ще се изисква да останат в изолация, докато резултатите не бъдат получени в рамките на 48 часа.

Българското черноморие и курорта Слънчев бряг са сред най-предпочитаните от израелските туристи.  Завръщането им тук се очаква да стане още преди сезонът да е приключил. Ще има ли полет от Израел до Бургас ще стане ясно идната седмица. Междувременно почетният консул на Държавата Израел в Бургас Орлин Мандов потвърди, че е постигната договореност да отпадне изискването за 14-дневна карантина при пристигане на туристи от Израел в България. Необходимо е обаче туристите при влизане в България да дадат отрицателен резултат от PCR тест.

 Източник: https://en.globes.co.il/