Ченгене скеле поетапно грейва в свежи цветове като средиземноморско градче

Община Бургас вече започна да изгражда нов пристан и етнографски комплекс в непосредствена близост до рибарското селище Ченгене скеле. Дотам ще се пътува и с корабче, така че се очаква още догодина мястото да се превърне в нова туристическа атракция. Изключително живописни са плавателните канали за лодките с жилищата на рибарите от двете им страни. Без съмнение гостите на Бургас ще искат да отидат да разгледат и тях.

Затова в разговори между рибарите и кмета Димитър Николов се роди идеята за освежаване фасадите на сградите край каналите така, че селището да придобие атмосфера, подобна на средиземноморско градче (на снимката можете да видите един от моделите, които ще бъдат следвани – така изглежда остров Бурано в лагуната на Венеция).

Боядисването започва още тази събота. В него ще участват местните рибари, общински служители и доброволци. Осигурени са първите количества боя и необходимите пособия за нанасянето й. Главният архитект на общината Емил Бурулянов е подбрал топли цветове, които да кореспондират и на някои от вече използваните там. Сборният пункт в събота е от 11 часа в легендарния клуб „Морски сговор“.

Очертава се догодина Ченгене скеле да стане любимо място, където да се разходиш, да хапнеш риба и да си направиш незабравима снимка. Припомняме, че там ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, допълнително озеленяване, площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито, както и нов пристан.