Корейска поезия ще звучи в Бургас

Корейска поезия ще звучи тази вечер в Дома на писателя в Бургас. Бургаските творци на словото са домакини на премиерата на Антология на корейската поезия „шиджо”.
Това е първата по рода си среща с книга, събрала азиатска поезия, в частност корейска, в писателската къща. Специален гост е  Суми Ким, преподавател по корейски език в Бургас. Тя, заедно с Николина Кирилова – преподавател по корейски език в СУ, Нов български университет и Пловдивския университет, ще представят поезията шиджо.

Музикален фон ще бъде корейска  филмова музика, изпълнена на пиано от Андрей Ангелов, а в дует със Суми Ким ще прозвучат корейски мелодии ариранг.

Предполага се, че първите шиджо са се появили в Корея през късния период на династията Корьо (918-1392г.). Тази поетична форма възниква вследствие на развитието и трансформирането на старите корейски фолклорни песни хянга. Най-характерната особеност на шиджо, която го отличава от всички останали корейски поетични жанрове е неговата форма. Традиционната, най-разпространена форма на шиджо се състои от три реда. Всеки един от редовете е съставен от четири стъпки. Отделните стъпки съдържат три, четири или пет срички. Структурата на шиджо може да бъде представена схематично по следния начин:
3 4 3 4
3 4 3 4
3 5 4 3
Допустими са промени в броя на сричките, но броя на стъпките винаги е един и същ.
Освен структурната роля, всеки един от редовете изпълнява семантична функция. В рамките на първия ред се осъществява въвеждането на образа, на втория ред се дава описанието, първата стъпка от третия ред съответства на преход, а останалите три стъпки на заключение. Целта на първите два реда е да подготвят концентрирането на емоцията в третия. Едновременно с това на третия ред се разкрива цялата творба, което е съпроводено с неочаквани обрати, промени в тона, остроумни забележки, изненадващи заключения. Шиджо са статични, те са повече размишления, отколкото действия и най-често са лични – написани в първо лице.
Повечето от авторите на шиджо са образовани, високопоставени държавни служители, видни учени или кисенг. Основните теми в шиджо са повлияни от особеностите на конфуцианската етика. Верността към владетеля, предаността към родината, преследването на духовно извисяване чрез занимания с философия, поезия и музика, стремежът към хармония във взаимоотношенията са основните проблеми, които занимават авторите.

Повече за шиджо и развитието на корейската поезия ще чуем в Дома на писателя днес, 4 ноември, от 18 часа.

Маските са задължителни!