Общинско корабче ще пътува до Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“

В землището на квартал „Крайморие“ напредва изграждането на Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“. Там Община Бургас обособява пространство с обществен достъп за популяризиране на рибарския занаят и традиции. В комплекса ще има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. Той е разположен в непосредствена близост до колоритното рибарско селище и устието на река Отманлийска, което Общината укрепи и обезопаси след голямото наводнение през 2014 г.

„На територията на етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност и не само“, каза кметът Димитър Николов.

Там се изграждат три малки постройки с експозиционни функции. Предназначението им е в тях да бъдат поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Наблизо ще има дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда – информационен център с каса и санитарен възел. В и между постройките е предвидено разполагането на различни експонати от рибарския бит.

Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морето и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем.

Помислено е и за подобряване на транспортната свързаност на този район. За целта е изградена нова покрита лодкостоянка с пристан, до който ще се стига с второ общинско корабче, което се строи в момента. Така катамаранът „Анастасия“ ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият плавателен съд ще пътува до етнографското селище. Но новата лодкостоянка има и други, по-важни функции. Съоръжението ще обслужва дейностите по непромишлен риболов. То ще е и място за укритие на малки риболовни плавателни съдове със своя ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра, който ще защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. В проекта е включена площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките, подходен канал с дълбочина от 2,5 до 4,5 метра, ограда на територията, която да осигури контролиран достъп. Предстои на лодкостоянката да бъдат монтирани колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество.

Дългогодишните усилия за съхранение, модернизация и социализация на рибарското селище Ченгене скеле са напът да се увенчаят с успех, след като се започна най-напред с изчистването на проблемите със собствеността. Това позволи на Община Бургас да търси европейско финансиране. Тя подготви няколко отделни проекта, които получиха положителна оценка. По един от тях, наречен „Силата на водата“, се обновява и развива инфраструктурата на рибарското селище, от него са парите за новото корабче за туристически пътувания. Той е финансиран по ОП „Региони в растеж“. С втори проект по Програмата за морско дело и рибарство се изгражда новият пристан. Има одобрен и трети тематичен проект по същата програма – за опазване и популяризиране самобитността на рибарско селище Ченгене скеле.

С изпълнението на тези три свързани и надграждащи се проекта Община Бургас иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание „Ченгене скеле“, за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация, като едновременно с това съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района.

Най-много регистрирани рибари в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно желание Община Бургас подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с общността.