Създават нова социална услуга „Асистентска подкрепа“

Община Бургас да създаде нова специализирана социална услуга „Асистентска подкрепа“, предлага кметът Димитър Николов на местния парламент.

Новата услуга ще бъде насочена към лица в надтрудоспособна възраст с невъзможност за самообслужване и хора с трайни увреждания, които не получават помощ и грижа в домашна среда. Капацитетът на услугата ще бъде до 355 потребители, а за обслужването им ще се грижат 120 асистенти.

Специализираната социална услуга включва подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни и домакински дейности.

Асистентската подкрепа се предоставя на:

– лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;

– деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

Предоставянето на тази подкрепа трябва да се организира чрез комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.

Затова в докладната записка кметът предлага с цел намаляване на административната тежест и комплексно предоставяне на различни социални услуги в домашна среда, да не се разкрива ново звено на услугата „Асистентска подкрепа“, а дейността да се възложи на Домашен социален патронаж – Бургас.

Създаването на новата услуга стана възможно след като през 2020 г. влезе в сила Закона за социалните услуги и Правилника за прилагането му, които очертават водещата роля на общините за провеждане на държавната политика в социалната сфера, се казва още в докладната записка.