Областният управител Вълчо Чолаков посрещна в Бургас посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин

Областният управител Вълчо Чолаков посрещна в Бургас посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин. „Френският език има традиции в града, всяка година десетки младежи завършват средното си образование с профил френски. Това дава много възможности за сътрудничество в сферата на образованието и културата, които се използват активно“, сподели пред гостенката г-н Чолаков.  В разговора си с посланик Робин той настоя и за съвместни дейности, насочени към бизнеса и бизнес средата. По думите му индустриалните зони в Бургас и в по-малките градове в областта могат да осигурят нуждите на френски предприятия. Областният управител не пропусна възможността да похвали местните винопроизводители, които печелят редица международни отличия.

Липсата на директни полети от Франция до област Бургас като препятствие за бърз и лесен обмен на туристи  също бе сред темите на разговора. В тази връзка Чолаков поиска съдействие и подкрепа за осъществяването на пряк въздушен транспорт. Той презентира Слънчев бряг като привлекателна дестинация за младите хора на Франция и подчерта, че област Бургас предлага и чудесни възможности за семеен туризъм в южната си част.  

По време на срещата бе обсъдена и възможността за обмяна на стажанти от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас и френски училища. По идеята се работи активно.

Нейно Превъзходителство посланик Робин сподели интересна инициатива, която може да бъде приложена у нас, както в образователната, така и в други сфери. По идея на посланика първо в едно, а на края в 300 училища са били обявени 10 минути за четене на книга. „Операция четем“ заварва различните хора на различни места. Идеята е, въпреки това къде си, всеки да спре и да използва минутите по предназначение. Това е начин да се преоткрие и стимулира четенето.