Решават проблема с дъждовната вода

Областният управител Вълчо Чолаков събра на работна среща представители на общински и държавни ведомства, концесионерите на плажовете „Крайморие“ и „Бургас – север“

Темата на срещата е проблемът, който създават съоръженията за дъждовна вода, компрометирайки пясъчната ивица. Според Чолаков проблемите могат да бъдат решени за седмица- две, ако се спре с „административния тенис“. Институциите и концесионерите си разменят писма от седмици. За да се избегне това Чолаков организира среща между всички заинтересовани.

Институции и концесионери смятат, че изграждането на съоръжения, които да отвежда дъждовните води в морето са решение на проблема. Концесионерите са готови за своя сметка да възложат проектиране и изграждане на необходимото. Предложението им е инвестицията да се приспадне от концесионните им вноски, тъй като изграденото ще остане за ползване от държавата и бъдещите стопани на плажовете. Чолаков се ангажира да разговаря с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, като принципал на плажовете.

Чолаков се ангажира да съдейства пред всички институции, които ще трябва да се произнасят и да съгласуват документация, така че нещата да се случат бързо и да посрещнем лятото с чисти и красиви плажове.

В момента на плажа в Крайморие при всеки дъжд плажната ивица е „изядена“ от стичащите се дъждовни води. Там цялостно съоръжение, което да ги отвежда в морето няма. На северния плаж в Бургас ситуацията е сходна.

Чолаков е убеден, че този дългогодишен проблем може да бъде решен с минимални усилия при добра воля.