Проф. Турманова: Образованието остава приоритет, увеличаваме заплатите в сектора

Инвестиции в учителите, средни заплати на ниво над 125 % от средните за страната, увеличение и на тези във висшето образование до ниво от над 140%. Така коментира акцентите от програмата на ГЕРБ кандидатът за народен представител проф. Севдалина Турманова.

„Образованието беше стратегически приоритет през мандата на управление. Сред успехите ни бяха увеличаване на разходите в системата, сега сме насочени към ръст на 5% от БВП и 1% за висшето образование. Ще работим в рамките на следващия мандат учителските заплати да достигнат 2500 лв. Възнаграждението за заетите във висшето образование трябва да нарасне на 2800 лв.“, категорична е проф. Турманова, която е и университетски преподавател.

„В регионалната ни програма приоритет са нови инвестиции и възможности за висшето образование. С откриването на Факултета по медицина към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и този към Филиала на НХА, показахме, че изпълняваме ангажиментите си. Разкриване на структури в Бургас на водещи университети, привличане на млади хора от други градове и достъп до качествено образование – това за нас са каузи“.

Тя допълва, че фокусът ще е върху хората в образователната система. Добрите учители са предпоставка за успешни специалисти във всички останали сфери. „Поставяме си постижими цели. Ще инвестираме в електронизация на обучението, защото бъдещето на децата ни до голяма степен ще се определя от дигиталната среда на обучение. В програмата ни е заложено изграждане на близо 100 физкултурни салона, спортни игрища, иновативни кабинети, STEM центрове. Планира се и безплатна дигитална библиотека с огромен ресурс, с материали от 1 до 12 клас. 10 модерни студентски кампуса ще се изградят в следващите 4 години“.

Проф. Турманова коментира, че се разширят и програмите за взаимодействие с учителите като важна част от образователния процес. Продължават и усилията и инвестициите в създаването на условия за приобщаване на всяко едно дете в системата на обучение.