Библиотека „П.Яворов“ отвори новия си дом

Всички желаещи да разгледат новата библиотека могат да го направят всеки работен ден, включително и събота, от 09.00 до 17.00 часа

„Щастлив съм, че библиотеката вече има нов, хубав и уютен дом. Това е една сбъдната мечта. Удивително е да видиш на едно място толкова много книги, една вселена от знание и толкова модерни технологични решения, които позволяват знанията да бъдат и визуално достъпни“, коментира кметът Димитър Николов, след като разгледа новата сграда на РБ „П. К. Яворов“ в първия работен ден на културната институция.

Сред първите посетители на библиотеката бяха представилите на културния елит на Бургас, сред които маестро Стефан Диомов, както и бивши библиотечни ръководители и служители. Те не скриха удивлението си от впечатляващата сграда, от интериорните и екстериорни решения.

„Изумително е как от призрачната сграда на бившата Немска болница, която бе истинска язва в сърцето на града, израсна този просторен дом на книгата и изкуството. Място, в което се срещат традициите и технологиите на бъдещето. Място, в което освен да се гмурнеш в необятния свят на книгите, можеш да надградиш знанията си, а най-малките посетители да се забавляват, докато учат интересни и полезни неща“, сподели още кметът Николов. Градоначалникът връчи на директора на РБ „П. К. Яворов“ Яна Кършийска символичен сертификат на новодомците. Той е адресиран до пазителите на книжовността и духовността и в него пише следното:

“Дава се на пазителите на книжовността и духовността – на екипа на Регионална библиотека “П.К. Яворов“ – Бургас. Поверена ви е цяла Вселена от знания. Пазете я! Обичайте я! Давайте й нов живот!

Ще има светлина, когато има книги, слово и жажда за знания.

Бъдете носители на тази духовна енергия, за да стигне до повече хора!

Честит нов храм на книгата, Бургас!

Пазете го!

Да пребъде!“                                                                                  

Кметът Николов бе придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, както и от зам.- кмета по култура, туризъм и спорт Диана Саватева. Те представиха пред бургазлии обособени пространства в библиотеката и двете изложби, подредени на ет.1 и ет. 4.

За да се спази традицията, всички служители на библиотеката се включиха в обща снимка. Историческото фото ще влезе в летописа на културната институция след снимката от първата копка на новата библиотека на фона на изоставената и рушаща се бивша Немска болница.

Всички желаещи да разгледат новата библиотека могат да го направят всеки работен ден, включително и събота, от 09.00 до 17.00 часа. С оглед спазването на мерките за безопасност, се допускат само определен брой хора, дезинфекцира се по график. Служители на библиотеката очакват посетителите пред всяка зала, за да ги упътят и да им разкажат къде какво се намира.

Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., когато бе направена символично първата копка. Основната му цел бе да събере на едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката.

Проект „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно – образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“ ДБФП №: BG16RFOP001-1.004-0008-C01 e реализиран чрез комбинирана финансова подкрепа от безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, финансов инструмент, създаден по линия на „Фонд на фондовете“ и „Фонд за устойчиви градове“, както и собствен принос на Община Бургас.