Георги Бърдаров с бургаска премиера на „Аbsolvo te“

Най-новата книга на Георги Бърдаров безапелационно се нареди на челните места в класациите на читателите още с излизането си в края на декември. 

Четири години след премиерата на един от най-обсъжданите български романи през последното десетилетие „Аз още броя дните”, хитовият писател ще представя втория си роман „Аbsolvo te“ утре в Бургас.  Той ще бъде специален гост – автор в новата библиотека. Ценителите на стойностната литература ще могат да се сдобият с романа и личен автограф от автора на официалната премиера утре, 8 април, от 18.30 часа, ет 2. На място ще бъдат спазени всички мерки за безопасност.

„Аbsolvo te“  е заглавието, което носи новата книга на Георги Бърдаров. Нейна основна тема е прошката. В сюжета се преплитат две истории, свързани с Холокоста и арабо-израелския конфликт. Темата рови в човешката душа, а това не е случайно за онези, които го познават тъкмо като специалист по етно-религиозни конфликти.

Романът е инспириран от две истински истории. Те са отдалечени във времето, но свързани от човечността и нуждата да простиш онова, което не можеш да простиш на себе си, за да се освободиш от минали, сегашни и бъдещи действия, родени от омразата.

Паралелните сюжетни линии постоянно прехвърлят действието от концлагерите на нацистка Германия към нестихващия и в наши дни, арабо-израелски конфликт.

Какво може да накара обикновените хора да извършват ненормални по своята жестокост изстъпления и зверства?

„Можем ли да простим непростимото?“, пита в романа си географът, писател и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Бърдаров.

 „Аbsolvo te“ е реплика, която се е използвала в католическата църква по време на изповед и означава „Опрощавам ти греховете“.

„За мен това е книга, в която всеки може да се разпознае – защото всеки има нещо, което не може да прости на себе си и може би чрез прошката спрямо друг човек, изчиства самия себе си“, казва писателят.

Бърдаров попадна във фокуса на общественото внимание с успеха на разказа „За петата ракия или колко е хубав животът”. Едва няколко години след като бе написан и публикуван онлайн, една сутрин той се превърна във фурор, четен и споделян лавинообразно във виртуалното пространство. Над милион вече са неговите посетители, четивото и днес вълнува с мъдрата, живописна и меланхолична история, дошла от родопските села Гудьовица и Гоздьовица. След това Бърдаров спечели първото и засега единствено телевизионно литературно реалити „Ръкописът“, а издаденият след това „Аз още броя дните” от 2016 г. се превърна в бестелър

Победителят в телевизионното рeалити за писатели „Ръкописът“ често споделя, че 25 години е писал, без да бъде публикуван и без нито един обратен отзив. Което е пример, че човек не трябва да се отказва, ако писането е вътрешна негова потребност.