23 април – Световен ден на книгата

На 23 април отбелязване Световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Години по-късно, на 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право.

С отбелязването на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.

„Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш”, казва Рей Бредбъри.

Английският философ и писател Франсис Бейкън оприличава книгите с кораби на мисълта, които „странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“.

Книгите всъщност са мостове, по които преминаваме и към миналото, и към бъдещето. Създателите на книгите са строители на тези мостове. Помагат ни да научим, разберем, осмислим, прозрем – и света, и себе си.

„В началото бе словото… четем в ней-мъдрата от най-мъдрите книги. Словото е вечно – докато свят светува, добавяме ние! Защото то ни помага да помним, да живеем заедно в хармония и разбирателство, да бъдем добри, да мечтаем…

Затова – да пребъде Книгата!