„Бургас моят град” – словесен празничен дар от млади автори

В навечерието на 24 май – най-българският празник, на който отдаваме почит на българската писменост, просвета и култура, се състоя премиерата на сборника „Бургас моят град”. Той съдържа творбите на 30 бургаски ученици, участници в 13-то издание на традиционния конкурс, организиран от НЧ „Асен Златаров1940”. Авторите са търсили вдъхновение в любовта и привързаността си към Бургас под мотото „Остров от спомени… Море от преживявания…”  и са го изразили проза и стих.

„Всички произведения, събрани в този сборник, притежават нещо, което ги обединява. Това е Бургас. Младите творци му отдават частица от сърцето си с куража да извадят на показ размисли и чувства, които да поднесат като словесен дар на своя град”, сподели председателят на журито на конкурса Елка Василева.

Издателят на сборника Румяна Емануилиду /ИК „Знаци/ бе въодушевена от съдържанието му и го изрази така:

„Този сборник дава своя принос в културната история на Бургас. По него и след години ще съдят за това: какви умни млади хора е имало в Бургас и от какво са се вълнували. Всяко нещо в този сборник е знак. По него ще съдят дори за това – как е изглеждал града, къде какво е разположила в него инженерната, архитектурната и всякаква друга мисъл. Какви хора са обживили този град, на какъв език са говорили, как са общували.” Тя сравни текстовете с летописите на чешкия историк Константин Иречек.

Издателска къща „Знаци“ подари на младите автори сборника на Рада Александрова „Свидетели на свечеряването“ – луксозно издание, което съдържа събрани от поетесата творби, критически статии и рецензии за творчеството й.

Секретарят на читалището Диана Радославова обяви темата на следващия литературен конкурс „Магията на словото”, който се отличава от досегашните с по-дълъг срок и с читателско жури, освен специализираното. Участниците ще творят по темата „Моята дума, твоята дума” и ще имат пълна жанрова свобода.

Предстои конкурсът да бъде обявен и официално.