Призмите с предписмени знаци от бургаско

По случай 24 май – ден на българската и славянска писменост, просвета и култура, РИМ – Бургас ще представи пред широката публика няколко находки от 5 хил. пр. Хр., върху които са изобразени предписмени знаци.

Това са няколко призми, изработени от глина, върху които са врязани знаците. Открити са при праисторическите селищни могили „Бургас“ и при селищна могила „Черно море“. Въпреки че са с малки размери, те са много изящно оформени, а изображенията са внимателно нанесени. Подобни знаци са пряко свидетелство за високата култура на скотовъдно-земеделските племена, обитавали в древността земите на Бургаския залив. Очевидно още в началото на 5 хил. пр. Хр. те са осъзнали нуждата от записване на речта и са създали системи, при които определени знаци са натоварени със определено значение.

Призмите с предписмени знаци са изложени в Археологическата експозиция на РИМ – Бургас.

Експозициите на Регионален исторически музей Бургас ще работят с нормално работно време в празничните дни. На 22 май, събота, музеите ще работят от 09:00 до 17:00 ч. На 23 май, неделя, всички експозиции ще бъдат отворени за посетители от 09:00 до 14:00 ч.

На 24 май, понеделник, за посетители ще бъде отворена Археологическата експозиция на музея, с работно време от 09:00 до 17:00 ч. Останалите три експозиции – историческа, етнографска и природонаучна, няма да посрещат посетители.