Приморско посреща чудотворните мощи на Свети Ефрем Нови

Иконата с чудотворните мощи на Св. Ефрем Нови  пристига в Приморско на 14 август (събота) в 9 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий”. Светинята ще остане в храма през целия ден за поклонение на християните, а от 19 часа там ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

От 20 часа в местното читалище „Самообразование – 1919“ ще бъде прожектиран и филма за Св. Ефрем Нови „Светецът светкавица“ с автор журналистът Ангел Бончев. Лентата разказва за ангелския живот и дивните  чудеса на Св. Ефрем Нови. Във филма участват хора, докоснати от светеца „светкавица”, както наричат Св. Ефрем в Гърция и Румъния. Заснети са личните истории на хора, случили се през годините за изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Във филма се разказва и за разкриването на Свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично“ в Кабиле, преди 10 години.

Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й. Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година.

Филмът „Светецът светкавица“ е носител на първа награда на фестивала „Славянска приказка“!

Събитието се осъществява със съдействието на Община Приморско.

Множество чудеса са се случили  и в България на местата, където иконата е  била изложена за поклонение. Жена от Ямбол споделя  за мигновена помощ от Св. Ефрем Нови в момент, когато се е била задавила и го е призовала в ума си. Млада дама от Тополовград на име Петя свидетелства за изцеление от тежка форма на коронавирус и отдава спасението си на молитвите към Свети Ефрем. Жена от Елхово си е намерила работа, след като се е помолила пред иконата. Бургазлия разказва за възстановяването си от онкологично заболяване. Десетки са случаите на българи, които след като са се молили на мощите на Свети Ефрем Нови Чудотворец, са получили помощ.   

Откъс с мненията на зрителите от премиерата на филма „Светецът светкавица“ в София вижте тук:

https://www.youtube.com/watch?v=v3brX4xOPw0

Откъс от филма „Светецът светкавица“ вижте тук:

https://www.youtube.com/watch?v=Q6WlTvmXdZQHYPERLINK „https://www.youtube.com/watch?v=Q6WlTvmXdZQ&t=5s“&HYPERLINK „https://www.youtube.com/watch?v=Q6WlTvmXdZQ&t=5s“t=5s

Снимка: http://arhangel.bg/