Филм за Жива Кюлджиева представят премиерно на „Охлюва”

Премиерна прожекция на филма „Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с песен” ще се състои днес, 24.08.2021 г. на сцена „Охлюва” в Морската градина.

Името на филма е взето от стих на поетесата, създала над 1500 текста за популярни български песни. Първоначалната идея е била заглавието на лентата да бъде „Музика в думите”. Филмът е дело на Петър Гайтанджиев – режисьр и сценарист, оператори са Наталия Алексиева и Илия Шекерджиев. Продукцията е подкрепена от Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти.

Жива Кюлджиева е родена в Бургас през 1932 година. През 2016 година е удостоена със званието „почетен гражданин“ на Бургас. Баща й е зъболекар, произхожда от известен български род, свързан и с родословието на Христо Ботев.

Поетесата Жива Кюлджиева е работила с едни от най-големите имена в златните години на българската музика, сред които Мустафа Чаушев, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Кирил Маричков, Христо Кидиков, Жан Шейтанов, Емил Димитров, Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Нешкова и още много изпълнители. Някои от певците са включени във филма.