Бургаски пенсионери ще учат испански като превенция срещу деменция

Бургаски пенсионери могат да изучават испански език като превенция срещу деменцията. Програмата „невроезиков прогрес“ ще бъде подпомогната от Общината.

Зад инициативата стоят Петя Кирилова и Антонио Перез, които създават Българо – испански културен център, който функционира в Бургас от септември миналата година. Срещат подкрепа в лицето на кмета Димитър Николов и неговия екип. От септември миналата година започват да работят тук и хората могат да ги намерят в Младежкия дом. Преподават испански език, не само Бургас, но и в Поморие, Айтос, Созопол и Черноморец. Осъществяват два конкурса – за разработване на плакат на тема именно испанската култура, както и по четене на Сервантес. Успяват да положат основите и на съвместна работа с институт от област Малага.

От тях идва и предложението да обучават възрастни хора в езика като превенция срещу опасното заболяване и то се приема от администрацията, посочи Яна Вълчева от Община Бургас:

„Това, което направихме ние, е да включим обучението и самата програма за превенция срещу деменция с изучаване на испански език и култура, в програмата на общината „Активни пенсионери“, поясни Вълчева.

Петя и Антонио вече се срещнаха с пенсионерски клубове и отчитат интерес от тяхна страна:

„Осъзнават, че това не е само едно обикновено учене на испански език. Предлага им се една програма, която в България ще се казва невроезиков прогрес. Да имат възможност да карат мозъка да бъде активен“, поясни Петя Кирилова.

Програмата включва и изучаване на испанска поезия и музика, на кухня, както и контакти с пенсионерски клубове от Иберийския полуостров.