Яворовите дни в Поморие започват

Литературните празници Яворови дни в Поморие започват днес. Те се провеждат за  63-ти път. Организатори са Община Поморие и  читалище „Просвета“.

По традиция Яворовите дни започнаха със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”. Официалното откриване е от 19.30 ч. пред паметника на Яворов.Днешната програма продължава  в салона на читалището, където при вход свободен Драматичен театър – Ловеч представя постановката “Илинден” по Димитър Талев и Пейо Яворов.  Във фоайето на читалището ще бъде подредена фотодокументалната изложба на Националния литературен музей – София „Да видят всички по света, че българский народ живее…“.

В рамките на „Яворовите дни” ще бъдат няколко литературни премиери. Ще бъдат представени новите книги на Ана Боянова и на Боян Ангелов, както и сборника на проф. Ана Кочева и Милчо Талев „Анхиалски истории“.

Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ ще бъде домакин на изложбата на художника Радко Мурзов и на среща-разговор с доц. Д-р Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев на тема: Литературният персонализъм. Яворов и останалите“.

На 3 септември, петък, ще бъде проведен първият кръг от националния рецитал-конкурс и ще бъде излъчен документалният филм „Между Мина и Лора“.

Яворовите дни ще приключат на 4 септември, събота, от 19. 30 часа в лятно кино „Яворов“, където ще бъдат връчени  наградите от поетичния конкурс „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…” и от конкурса за рецитал.