Художникът Стефан Божков кани бургазлии на култура и изкуство с Порт Прим Арт Фест 2021

Творческият директор на формата обяви програма с литературни премиери, кинопрожекции, театър и разказваческо шоу

В дните от 7 до 9 октомври 2021 г. на различни тематични бургаски локации ще се проведе четвъртото издание на Порт Прим Арт Фест. След година отсъствие от културната сцена, фестивалът се завръща триумфално, за да предложи на бургазлии и гостите на града интригуващи срещи с творци от различни направления. Организатор на формата е Гранд хотел и СПА Приморец, с любезната подкрепа на община Бургас. Завесата към програмата и „кухнята“ на форума открехна творческия директор на ППАФ – художникът Стефан Божков.

Г-н Божков, фестивалът на Бургас Порт Прим Арт Фест се завръща след една година пауза. Какви емоции Ви носи предстоящата среща с бургаската публика?

Силно положителни! Това е едно от най-приятните неща, които могат да ми се случат, защото Бургас винаги е бил в мен и близо до мен.Всички срещи на публиката с изкуството, на творците с техни колеги от други области на културата и изкуството, формират една изключително вдъхновяваща и зареждаща атмосфера. Тази година, предвид интересните събития които предстоят, емоциите ще бъдат също мащабни и преживяването ще е повече от изключително.

Отзивите, които получавам от участници и публика за предходните издания са повече от положителни. Всички много се зарадваха, когато разбраха, че тази година Порт Прим Арт Фест ще има своето четвърто издание. Хората наистина припознаха този фестивал. Няма артист, с който да съм разговарял и да не е готов да вземе участие. Миналата година приятели, познати, журналисти търсиха фестивала и питаха за него. Хората свикнаха с Порт Прим и го очакват.

Какви събития сте подбрали за афиша на ППАФ 2021?

Тази година ще гостуват и ще бъдат представени книги за наши познати хора, приятели, любими актьори и писатели като Цветана Манева и лимитираната биографична книга за нея „Тя, Цветана Манева“ от Георги Тошев и Яна Борисова; автобиографията на Богдана Карадочева  и Стефан Димитров „Безнадежден случай“; книгата „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ на писателя, сценарист, драматург, театрален режисьор и актриса Рене Карабаш(Ирена Иванова); най-новата книга нажурналиста и писател Мария Касимова-Моасе– комедийният роман „Записки от Шато Лакрот.“

Освен литературните премиери,Порт Прим Арт Фест ще представи на публиката и отличеното с две награди Аскеер театрално представление по Стефан Цанев „Плач на ангел“ с Христо Мутафчиев, което е носител на две награди Аскеер. В последната вечер МарияКасимова-Моасеще представи в Клуб Модерен театър своето разказваческо шоу „Свободно падащи истории.“

И в това четвърто издание на ППАФ ще бъдат показани селекция късометражни филми, част отМеждународен фестивал за късометражно кино „Карантината.“ Куратор на прожекциите ще бъде директорът на гостуващия кинофест Георги Кръстев, като те ще бъдат показани във всяка от фестивалните вечери на открито в PapaBeer – едно типично за градската култура място.

Тази година Порт Прим Арт Фест ще е в по-компактен вариант, който обхваща дните от 7 октомври (четвъртък) до 9 октомври (събота). Няма да има изложби и концерти, но предложените събития с изключение на разказваческото шоу на Мария Касимова-Моасе са изключително премиерни за Бургас и предлагат възможност за вълнуващи срещи с големи творци. В този смисъл, благодаря на Гранд хотел и СПА Приморец, че отново инициира и прави възможна интеракцията с голямото изкуство и поднася по един много, бих казал културен начин, щастие на публиката на Бургас.

Успя ли културният живот в България да се възроди в условията на пандемия?

Въпреки натиска на пандемията и промяната в хората, културата се движи в една добра посока, във всички жанрове. Хората усетиха липсата на това да бъдат на сцена, в зала, галерия, на място, където да срещнат изкуствата и културата, да видят направеното от артиста. Тази липса се усети силно и според мен раздвижи много културния живот – независимо от забраните и стагнацията. Раздалечеността публика и артисти, любовта на публиката, нуждата ѝ от култура и на артистите от форум и публика,се оказаха най-добрата мотивация за инициация на възвръщане на тези срещи. Стъпка в тази посока е и завръщането на Порт Прим Арт Фест.

Ваше величество, публика Бургас, заповядайте – вашият фестивал си е тук и ви очаква!