Фотографската изложба „Цветовете на мъглата“ на полския дипломат Мачей Шимански гостува в Бургас

Полският дипломат Мачей Шимански гостува в Бургас със своята фотографска изложба „Цветовете на мъглата“. Названието на експозицията само по себе си е интригуващо, а и личното присъствие на автора добавя основание за повишен интерес към събитието. 

Мъглата я знаят (и често я проклинат) всички. На пръв поглед може да ви се стори, че разпръснатите във въздуха малки капчици вода или миниатюрните кристалчета лед, които значително ограничават видимостта, не трябва да бъдат предмет на фотографията, за успеха на която видимостта е едно от главните условия. Тази изложба обаче показва, че мъглата може да бъде цветен, живописен воал, който може да обгърне човека, да го очарова и пренесе в един разноцветен, приказен и нереален свят.

Изложбата ще бъда подредена  в Културен център „Морско казино“. Тя ще бъде открита официално на  13 октомври, сряда, в 18 часа. Инициативата е на Полския институт – София.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от клавирен концерт на Илонка Чакърова от Бургас. Тя ще изпълни  произведения   на Фредерик Шопен.

За автора: 

Мачей Шимански е професионален дипломат, понастоящем извънреден и пълномощен посланик на Полша в Република България. Той е голям любител на природата, а основният предмет на неговите интереси са птиците, които наблюдава повече от 30 години. Автор е на много снимки, публикувани в атласи, книги и списания (в т.ч. National Geographic). Представя своите работи на десетки изложби. Макар че птиците са в центъра на вниманието му, той не пропуска да снима всичко, което му изглежда красиво и интересно: пейзажи, архитектура, диви (и домашни) животни, растителния свят, а когато няма други интересни обекти, снима хора.