Бургас ще има още четирима почетни граждани

Общинският съвет одобри предложенията за актрисата Мария Бакалова, гимнастичката Стефани Кирякова и лекарите проф. д-р Илиян Иванов и д-р  Дана Проданова

Общинският съвет даде своето съгласие актрисата Мария Бакалова, гимнастичката Стефани Кирякова и лекарите проф. д-р Илиян Иванов и д-р  Дана Проданова да бъдат удостоени със званието „почетен гражданин на Бургас”.

Мария Бакалова е българска актриса, родена в гр. Бургас. Възпитаничка е на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Завършила е НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Иван Добчев.

Своята най-голяма известност получава с ролята си в псевдодокументалния комедиен филм „Борат 2“, за която получи номинация за „Оскар”. Номинирана е и за „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл“.

Гимнастичката Стефани Кирякова е предложена за званието заради представянето си като част от ансамбъла по художествена гимнастика на олимпийските игри  Токио’ 2020. Тя е от Бургас, на художествената гимнастика се посвещава през 2006 година като тренира в клуб “Черноморец”.  От 2016 година е в Националния отбор на България за жени – ансамбъл, в който се утвърждава като титулярка. Бронзова медалистка е на световните първенства в София през 2018 година и в Баку през 2019 година. Световна шампионка на пет обръча от София за 2018 година.

Проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова  са предложени за почетното бургаско звание за номинациите им за „Оскар“ като асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“.

Проф. д-р Илиян Иванов е роден в гр. Бургас. Завършва със златен медал Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Варна. Професор е по детска психиатрия в Mount Sinai School of Medicine, New York. Заема престижната позиция Президент на Нюйоркския съвет по детска и юношеска психиатрия. Към момента д-р Иванов работи и като асистент по вътрешни болести към Медицински университет Варна.

Д-р Йорданка /Дана/ Проданова е родена в гр. Девня. Завършва факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив през 1992 година. След преместването си в САЩ учи в NYU School of Dentistry. В момента е един от най-търсените стоматолози в Ню Йорк.