Ново искане до Министерство на здравеопазването за Детски линейки за всички областни градове

Основателят на каузата „Детски линейки сега“ Дончо Златев изпрати ново отворено писмо с искане за закупуване на детски линейки за всички областни градове в България. Писмото е адресирано до новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова и в него се изтъкват предимствата на тези специализирани линейки, които да помагат на най-малките.

Каузата, около която се обединиха стотици семейства от цялата страна, беше стартирана през 2019 г., когато Златев изпрати писмо до тогавашния премиер Бойко Борисов, който от своя страна служебно я разпредели на здравния министър.

„За съжаление през 2019 г. предложението беше отхвърлено от тогавашния министър на здравеопазването г-н Кирил Ананиев… Министър Ананиев не сметна детското здравеопазване за приоритет. В свой отговор към мен той написа, че няма нужда от специализирани детски линейки, защото можело да се ползва наличната техника на Спешна помощ“, пише до новия министър инициаторът.

През 2020 г. Златев отново пише писмо до Борисов и новоизбрания министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Под ръководството на проф. Ангелов отношението към темата стана дори по-унизително. Самият той дори не сметна за нужно да отговори на искането и го препрати на своите подчинени, които да ни отговорят. След една от пресконференциите му успяхме да му зададем конкретно въпроса за детското здравеопазване и необходимостта от такива линейки, а в замяна той реагира по възможно най-неуважителния начин с категоричен отказ да подкрепи подобна идея.“, разказва Златев.

Според Дончо Златев досегашните отговори на министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов „че нямало нужда от подобни линейки, защото и старите вършили същата работа“ могат да се определят като „тотално неразбиране на философията на една подобна специализирана линейка“, която в най-ужасяващия за едно дете момент може да изиграе ключова роля за неговото физическо и психическо здраве.

„Искрено вярвам и се надявам, че с Вашето съдействие и решителност, заставайки на страната на децата и техните усмивки, ще обърнете внимание на молбата ми, която събира прах в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването. Цената от малко над 4 милиона лева за да се подсигури поне по една детска линейка за всички областни градове е нищожна, когато говорим за здравето на най-крехките и най-беззащитните. За три години стотици семейства от цялата страна подкрепиха инициативата като се включиха в подписките по места или като направиха дарения. Една от най-големите дарителски организации започна да събира капачки за детски линейки и осигури една за гр. Пловдив.“, завършва писмото на основателя на каузата „Детски линейки сега“. 

Над 6000 деца в България се раждат недоносени за година. Това е около 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа. Нека помогнем и на тези деца и техните семейства, като се опитаме да осигурим по-добри условия.

Стойността на подобен тип специализирана детска линейка е около 150 000 лв. Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани. За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа, с възможност за контрол на позицията в три посоки. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и позволява само за минута линейката да се модифицира от неонатална в педиатрична линейка, както и обратно. С цел осигуряване на възможност за провеждане на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, линейката е оборудвана и със съвременен микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни. Към медицинското оборудване са включени и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.