„БМФ Порт Бургас” демонстрира безопасността на съоръженията и мащабността на инвестициите си

„БМФ Порт Бургас” ЕАД убеди гражданите в безопасността на съоръженията, изградени на Пристанищен терминал „Бургас Изток – 2“. На 19 февруари 2022 г. в Деня на отворени врати 40 души посетиха терминала, на място се увериха, че  сигурността и опазването на околната среда са приоритет за концесионера, видяха построеното през последните десет години, запознаха се с извършените крупни инвестиции, довели до увеличение на товарооборота и броя на работните места.

Денят на отворени врати премина  при стриктно спазване правилата за вътрешния ред в пристанището, целящи опазване здравето и сигурността на работещите и на посетителите. След предварително записване гражданите бяха  разпределяни на групи от по 5-6 души. По график, между 10 и 16 часа, всяка от групите, придружавана от служители на „БМФ Порт Бургас”, обходи комплекса за втечнени въглеводородни газове, буферния склад за течни горива и специализирания комплекс за сярна киселина. Специалисти от дружеството показаха и разясниха начините, по които  работят съоръженията, системите за безопасност и сигурност и за опазване на околната среда. В конферентната зала на дружеството чрез презентация посетителите бяха запознати с цялостната инвестиционна политика на  „БМФ Порт Бургас” ЕАД – концесионер на пристанищните терминали „Бургас Изток-2” и „Бургас Запад”.  

Първоначалната инвестиционна програма по договорите за концесия на двата терминала е предвиждала да бъдат направени инвестиции в общ размер на 258,2 млн. лева за целия срок на концесиите. Само за периода от 2012 г. до 2021 г. обаче  концесионерът е изпълнил инвестиции в размер на 311 млн. лева. С повече от половината от средствата, платени от концесионера, са изградени обекти – публична държавна собственост. Изградени са нови съоръжения, модернизирани са пътната и ж.п. мрежата, извършена е рехабилитация на пристанищната инфраструктура, наличните съоръжения са модернизирани, закупени са ново оборудване и техника за обработка на товари.

В изграждането на комплекса за обработка на сярна киселина са вложени 12 млн. евро. Модерните проектни решения и оборудване отговарят на най-високите европейски стандарти, системата за управление и контрол е напълно автоматизирана. Технологичната схема от тръбопроводи (разположени върху бетонови канали с киселиноустойчива изолация), помпи, резервоари и арматура е затворена. Резервоарите са с двойни дъна и котловани, осигурена е възможност за неутрализация на кисели води и система за абсорбиране на пари, пожарната безопасност е обезпечена, извършва се непрекъснат автоматичен и визуален контрол.

Сярната киселина се приема от жп цистерни, съхранява се в резервоари и посредством най-съвременния модел специализирано оборудване (товарно рамо) се претоварва на  кораби.

В комплекса за обработка на втечнени въглеводородни газове (пропан бутан) са вложени 6 млн. евро. Това е единствения по рода си в България специализиран комплекс за разтоварване на втечнени въглеводородни газове от танкери и директно претоварване на жп и автоцистерни без съхранение, с изградена иновативна система за втечняване на газовите пари. Проектните решения, оборудването и съоръженията са съобразени и отговарят на всички изисквания на нормативната уредба. Изградени са автоматизирана система за управление на технологичните процеси, интегрирана система за отчетност, точки за контрол, газсигнализираща система, мълниезащита и заземления, пожароизвестителна система, инсталация за водно охлаждане с морска вода, предпазни стени и клапани, блокировки, ограничен достъп и видеонаблюдение. Построени са жп станция и автостанция, сгради и съоръжения с противопожарно оборудване, контролна зала с електрически централен хъб и др. Благодарение на инвестициите в това модерно съоръжение се постигат претоварни норми до 200 кубически метра на час при разтоварване на танкер, като едновременно с разтоварването се натоварят шест вагонни цистерни и една автоцистерна.

На терминал „Бургас Изток – 2” е и Буферният склад за дизелово гориво, който включва 5 резервоара по 1000  м3, разположени в обща обваловка за приемане от танкери и последваща експедиция през наливна естакада на автоцистерни. Тук са изградени нивомерна система, сигнализация за препълване, дистанционно автоматично управление, измервателни системи с автоматични товарни контролери, системи за аварийна и противопожарна безопасност.

И комплексът за пропан-бутан, и Буферният склад за дизелово гориво са свързани онлайн с Агенция Митници, която осъществява директен контрол на акцизните стоки.

Съоръженията на терминал „Бургас Изток-2” са многократно проверявани от експерти на РИОСВ – Бургас.  При всички проверки е констатирано, че операторът спазва управленските и технически мерки, предвидени в  Доклада за безопасност, Политиката за предотвратяване на големи аварии и Аварийния план. Съоръженията са напълно безопасни.

В резултат на значителната модернизация и мащабната инвестиционна програма на концесионера товарооборотът на пристанище Бургас  е нараснал от 1,5 млн. тона при предоставянето на концесиите до 6, 915 млн. тона през 2021 г. Обработените от концесионера товари на двата терминала за периода 2012 г. – 2021 г. са в общ размер на 48 млн. тона.

Работниците и служителите на „БМФ Порт Бургас”са сред най-добре обгрижваните и заплатените в Бургаска област. Ръстът на заработените средни заплати в предприятието за последните пет години е 68%.  Квалификацията и преквалификацията за пристанищните работници и служители се извършва безплатно в създадения от дружеството Център за професионално обучение. Десетки милиони левове са инвестирани в подобряване на условията на труд, в обучението и в грижа за здравето  и безопасността на работниците и служителите. Стриктно се прилагат международните стандарти за сигурност  и безопасност.  За служителите в специализираните терминали са осигурени висококачествени лични предпазни средства, специализирано работно облекло,  напълно съобразено с конкретните работни условия. Извършват се ежедневни инспекции по безопасност, наблюдава се общото състояние на работната среда, инфраструктурата и оборудването.

В Деня на отворените врати всички граждани, посетили Пристанищен терминал „Бургас Изток-2“, останаха удовлетворени от видяното и наученото, запознаха се с прилаганите мерки и стандарти, убедиха се в безопасността на работа на изградените пристанищни съоръжения. Голяма част от посетителите за първи път посетиха работещото бургаско пристанище, осигуряващо работни места за много бургаски семейства.