Бургас пак без кръвен център

Бургас отново остава без кръвен център. Това стана ясно при гласуването на бюджета на общината, в който не са предвидени средства за него.

Проблемът е вече с две десетилетия давност. Преди 20 години такъв център в Бургас е имало, но е бил закрит поради това, че тогава регионът не е отговарял на нужните по закон условия, тъй като при определянето на местоположението на кръвните центрове у нас са се вземали предвид няколко фактора, сред които броя на болничните заведения и наличието на медицински университет.

„В момента в Бургас и района сигурно има над 1 млн. души, а по време на активния сезон – много повече”, твърди бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син. „Да не се налага да научим по неприятния начин колко е важно да има кръвен център в самия град. Има прекрасна база, предоставена от общината, много добри доктори. Единственото нещо, което трябваше да се направи беше с актуализацията на бюджета да се предвиди сума за още няколко щата, които да дадат възможност да има сертифициран кръвен център тук.”

В момента в УМБАЛ Бургас има само отделение по трансфузионна хематология, където може само се дарява кръв. После тя се изпраща за обработка в Стара Загора, където се намира най-близкият до нас кръвен център.

Според изпълнителния директор на УМБАЛ в Бургас д-р Бойко Миразчийски обаче създаването на кръвен център в Бургас съвсем не е проста работа и нещата не опират само до осигуряването на средства за три щата. „Има нужда и от пари за закупуване на апаратура. Един кръвен център не е Отделение по трансфузионна хематология, той съдържа в себе си минимум 3 отделения, в които са разпределени различни дейности. Повече територия е необходима, повече персонал. 3 милиона лева са нужни само за ремонт на сграден фонд и за оборудване.”

Според експерти в момента Бургас изпълнява всички изисквания, за да има свой кръвен център.

 

Снимка: bnr.bg