Какъв въздух дишат бургазлии

За едно денонощие средно възрастен човек вдишва около 10 000 литра въздух. В този смисъл качеството на въздуха, който ние вдишаме е от огромно значение за нашето здраве.

Понятието „замърсяване на въздуха“ се прилага за различни замърсители – химични, физични, биологични или други, които по някакъв начин влияят и променят природните характеристики на атмосферата и оказват негативно въздействие върху здравето на хората и околната среда,  като за съжаление дава отражение в увеличения брой респираторни заболявания.

Контролът на нивата на атмосферните замърсители създава предпоставки за управление и подобряване на качеството на въздуха съобразно действащите нормативни уредби, като крайният ефект, който се цели е намаляване на негативното въздействие и подобряване на качеството на въздуха.

Кои са основните източници на замърсяването в Бургас?

На първо място това е автомобилният трафик особено през летния сезон, когато броят на моторните превозни средства в града нараства значително. Така големи количества азотни оксиди и въглероден оксид се емитират от автомобилите, смесвайки се с голямо количество прахови частици, вдигани във въздуха при движението на превозните средства. Измерванията показват, че между 80 и 90% от емисиите на азотните оксиди се дължат на автомобилния трафик.

На второ място значителен източник на емисии (фини прахови частици, бензен) в студените зимни дни е битовото отопление с дърва и въглища. Това се усеща много точно в дните на безветрие, когато димът от комините се стеле ниско над земята. Не всички жилищни комплекси на Бургас са свързани с централна система за отопление поради това в центъра на града, някои жилищни комплекси и в околните села най-разпространеният метод за битово отопление са печките на дърва и въглища.

Експертите поставят на трето място като източник на замърсяването на въздуха „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Принципно рафинериите са източник на широк спектър от замърсители (фини прахови частици, въглеводороди, азотни оксиди, серен диоксид, сяроводород) както от производствените процеси, така и от случайни емисии от течове и от резервоарния парк.

На следващо място източник на замърсяване с прах и фини прахови частици са строителните и ремонтни дейности. Прахът, типичен за строителните площадки и за неасфалтирани пътища, бива повторно разпространяван от завихрянията на въздуха, създадени от преминаващи автомобили и/или от вятъра.

И на последно по изброяване, но не и по важност място, промишлеността на територията на Бургас също допринася за замърсяването на атмосферния въздух, включително и с фини прахови частици.

Безспорно най-големите замърсители на въздуха в Бургас, ако изключим автомобилния трафик, са двете предприятия, разположени в близост до града и в самия него – рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас” и „Кроношпан – България”, чиято основна производствена база е в Бургас.

 Но докато рафинерията в резултата на монтирането на някои въздухоочистващи съоръжения е свила драстично нивата на емисиите от сероводород в атмосферния въздух в Бургас още през 2015 г., то този процес в дървопреработвателния завод „Кроношпан” изостава значително във времето. Досега предприятието е глобявано многократно за това, че вследствие на дейността си заводът изхвърля по-голямо количество вредни емисии във въздуха.

Качеството на въздуха в Бургас непрекъснато е на вниманието на Общинския съвет, на общината и на РИОСВ – Бургас. Така към началото на 2021 г. на територията на общината действат няколко Автоматични измервателни станции (АИС). Разположените АИС в Долно Езерово и в „Меден рудник” попадат под въздействието на промишлените инсталации на рафинерията, на промишлените предприятия, разположени източно от Долно Езерово, и обектите в Южната промишлена зона на Бургас. Станциите измерват нивата на замърсителите на въздуха бензен, въглероден оксид, сероводород, метанови и неметанови въглеводороди, азотни окиси, озон, фини прахови частици и серен диоксид.

Станцията в ж.к. „Лазур” измерва количеството фини прахови частици, мобилната измерителна станция на община Бургас се стационира на различни места в зависимост от констатираното замърсяване на въздуха и изследва целия му спектър. А АИС, разположена в ж.к. „Славейков”, отчита нивото на фини прахови частици, изхвърляни в атмосферата от „Кроношпан”.

Замърсяването на въздуха над Бургас зависи главно от направлението на вятъра в различните часове на деня. Така, най-общо казано, прогнозите за 15 и 16 февруари 2022 г. показват, че в първите часове на денонощието, особено за втория ден, вятърът е с посока от запад на изток. Около обяд посоката му се променя от юг на север, а от ранния следобед до началото на вечерта е източен, за да стане след 20 ч. североизточен. И това не се отнася само до тези дни.

Доколкото основните замърсители – рафинерията и „Кроношпан” се намират на запад от Бургас, очевидно е, че целият „букет” от мръсен въздух през втората половина на нощта и първата половина на деня се стеле над града.

РИОСВ в Бургас публикува ежедневно своите бюлетини за чистотата на въздуха над града. Както се вижда днес, общото състояние е добро. „На брега” ще публикува всеки ден справката за чистотата на въздуха в Бургас.

 

 

Състояние на въздуха към 15.02.2022 08:14
SO2 NO2 O3 H2S PM10 PM2.5 Бензен Стирол Общо
Долно Езерово  
 11.2 ug/m3  13.9 ug/m3  3.8 ug/m3  0.0015 mg/m3  34.5 ug/m3   1.2 ug/m3    
Меден Рудник  
   25.5 ug/m3  11.2 ug/m3  0.0012 mg/m3  18.2 ug/m3   1.0 ug/m3    
Бургас OPSIS  
 3.0 ug/m3  45.3 ug/m3  20.1 ug/m3       1.2 ug/m3  3.0 ug/m3  
МОБИЛНА СТАНЦИЯ  
 0.8 ug/m3  0.6 ug/m3  17.7 ug/m3  0.0009 mg/m3  32.9 ug/m3  29.4 ug/m3 4.1 ug/m3  0.1 ug/m3  
АИС Славейков бл.25  
         13.8 ug/m3        

 

 

Общо състояние към 15.02.2022 08:14
 -добро

 

Атмосферни замърсители и съответните пределно допустими концентрации
Атмосферен замърсител Формула Норма за опазване на
човешкото здраве
Праг за информиране
на населението
Алармен праг
Азотен диоксид NO2 200 µg/m3 за час   400 µg/m3 за час
Въглероден оксид CO 10 mg/m3 за 8 часа    
Озон O3 120 µg/m3 за 8 часа 180 µg/m3 за час 240 µg/m3 за час
Серен диоксид SO2 350 µg/m3 за час
125 µg/m3 за денонощие
  500 µg/m3 за час
Сероводород H2S  0.015 mg/m3 за денонощие    
Стирен Stirol 5 µg/m3 за час
3 µg/m3 за денонощие
   
Фенол Fenol 20 µg/m3 за час
10 µg/m3 за денонощие
   
Фини прахови частици < 10um PM10  50 µg/m3 за денонощие