Община Бургас ще изгражда фотоволтаичен парк

Това стана известно, след като днес Общинският съвет на Бургас прие решение по докладна записка № 08 – 00 12486 от 11.02.2022 г. на кмета на общината Димитър Николов. Съгласно решението се разрешава промяна на предназначението на част от Урегулиран поземлен имот (УПИ), общинска собственост, в местност „Кара баир“ в землището на  ж.р. „Меден Рудник“ с цел обособяването на ново УПИ с предназначение „За изграждане на техническа инфраструктура” с площ от 16 422 кв. м. Идеята е на това място да бъде изграден общински фотоволтаичен парк.

Във връзка с инвестиционно намерение предварително е извършено обследване на подходящи за целта общински терени. За избирането на цитираното по-горе място от решаващо значение е било обстоятелството, че в близост до него се намира електрическа подстанция, което би направило лесно включването на бъдещия фотоволтаичен парк в мрежата.

Според Димитър Николов до идеята се стигнало, след като станало ясно, че проблемът увеличените цени на тока, които сега са с близо 400% по-високи от тези за същия период през миналата година, ще е дългосрочен. „Взехме решение да се справяме сами. Ще подменяме и старите живачни лампи, които са основно в селата и кварталите, това ще намали с около 6  – 7 пъти консумацията на електроенергия“, обясни пред общинските съветници Димитър Николов.

По новия План за възстановяване през март – април тази година общината ще кандидатства за финансиране на общинска фотоволтаична инсталация, чрез която разходите на общината за електрическа енергия ще спаднат още по-чувствително. Ако това не стане, средствата ще бъдат заложени в следващия бюджет на общината. „Искаме да бъдем сигурни и независими и ако тенденцията за спекулативно растящата цена на тока се запази, ние не можем да оставаме безучастни”, обясни градоначалникът.

 

Снимка: capital.bg