Русия удари Украйна

За руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна съобщават очевидци и местни медии, след като руският президент Владимир Путин разпореди началото на военна операция срещу Украйна. Командни центрове на украинската армия в Киев и Харков са подложени на руски ракетни удари рано тази сутрин.

Съобщава се и за десантни операции на руския черноморски флот и в района на Одеса и по крайбрежието на в Азовско море в близост на град Мариупол.

В телевизионно обръщение по-рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на „специална операция за защита на Донбас“. Той каза, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да сложат оръжие и да си отидат у дома.

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази „непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили“ срещу Украйна, заяви от своя страна американският президент Джон Байдън. „Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание“, се казва в изявление на Белия дом.

Целта на операцията според руския президент обаче не се ограничава само до вкарването и разполагането на руски войскови части  в двете самообявили се републики с цел, по думите на Путин, – „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим”. Защото в следващото изречение на руския лидер вече се говори, че намерението на Русия е „демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Снимка: m.netinfo.bg