„Трубадур” на сцената на Бургаската опера

След успешния старт на новата календарна година за творческите състави на Бургаската опера – с камерния концерт с музика на френски композитори „Вокален бутик“ и Симфоничния концерт със солисти младите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, третото събитие в календара на културната институция е операта „Трубадур“ от Джузепе Верди.

Това е едно от най-популярните оперни произведения на Верди заради драматичния си сюжет и образите, превърнали се в емблематични – знаменитата циганка Азучена, трубадура Манрико, красавицата Леонора – с чистата си душевност и красива нещастна любов, както и граф Ди Луна – с отблъснато и наранено сърце, копнеещ за отмъщение.

Красивата Вердиева музика ще събере на сцената на Държавна опера – Бургас,  именити оперни артисти. В драматичната роля на трубадура Манрико ще се превъплати тенорът Даниел Дамянов, който е солист и на Софийската опера. Като Леонора бургаската публика ще има възможността да се наслади на великолепното драматично сопрано Йоана Железчева.

В ролята на противоречивата фигура на граф Ди Луна ще видим именития баритон Марян Йованоски. Даниела Дякова ще влезе в ролята на Азучена – коронна роля за превъзходното мецосопрано.

Като Ферандо, началник на дворцовата стража, публиката ще види баса Делян Славов. В ролята на Инес, доверената приятелка на Леонора, на сцената ще излезе мецосопраното Лина Пеева, която е и помощник-режисьор на постановката. Руиц ще бъде Любомир Тодоров, а в образа на Стария циганин влиза Николай Николов, Вестител ще бъде Милен Динолов.

Под палката на маестро Иван Кожухаров великолепните солисти, оркестърът, хорът и балетът на Бургаската опера ще пресътворят една тъжна приказка — за повелите на родовата памет, за оковите на отмъщението, за трагичния край на едно силно и белязано с красота и извисеност човешко чувство, носещо бремето на проклятието.

Впечатляващата режисура и сценографията, както и красивите костюми, напълно в духа на представяната епоха, са дело на Иван Савов.